Home Kultura Tjedni komentar… Zbogom prijatelju i brate fra Ivane Ševo, laka Ti bila...

Tjedni komentar… Zbogom prijatelju i brate fra Ivane Ševo, laka Ti bila krvlju natopljena zemlja Herceg Bosna.

565
0
Teško je riječima iskazati bol u duši i srcu.  Trenutak kad prestaneš misliti, a srce obuzme tuga. Surova istina dolazi pred oči. Bez riječi, osim ZBOGOM BRATE
Sjećanja naviru…ratna vremena, kad sam sa svojim Poskocima stigao do spaljene Crkve koja je svojim ruševinama bila zaštita našim životima. Ranjeni zidovi su bili zaklon, a fra Ivan kao stijena gordo stoji i raspoređuje nas kao zapovjednik Slika vječno živi u mojim mislima.
A o građevinskim dostignućima fra Ivana, govori  velelepna jedinstvena i predivna novoizgrađena Crkva Sv Petra i Pavla. Zahvalan sam Bogu što smo u našem organizacijskom timu imali fra Ivana, Uspjeli smo organizirati obilježavanje obljetnice neovisnosti Domovine 15.siječnja, 1992 godine,  a kasnije i obljetnicu smrti Petra Miloša. Sjetih se  posjete našeg incijativnog odbora (Ljilja Zdenka i ja) u prostorijama Fram Ziral, kada je sa radošću prihvatio ideju i sudjelovanje. Na drugoj  obljetnici smo uručili i Zahvalnice i Znak sat Poskok bojne , Fra Ivan je obradovan iskazao zahvalu i radost kazavši kako veći dar nije primio. Tom prigodom smo saznali da nije riješio status, iako je Prvi zapovjednik grada Mostara brigadir Petar Zelenika sve potpisao. Nažalost, pojedine službe i ljudi zataje u izvršenju zadaće. Sad je kasno. Čisti grijeh propusta nadležnih osoba.
Ne zaboravljam kako nas je Fra Ivan hrabrio u idejama, a posjeta Mostarskom sajmu je bila pun pogodak i odličan prijem organizacijskog odbora kojeg je predvodio upravo fra Ivan kao gospodarstvenik, zatim ministar obrane Herceg Bosne Vlado Šoljić,  te uspješni gospodarstvenik  Dalibor Miloš. Domaćinski prijem je organizirala direktorica Sajma Dalfina Bošnjak. Tada nismo ni slutili zlo pandemije ili bolest fra Ivanova, tako da ove godine nismo realizirali svoj cilj.
Tužno,  incijativni odbor će  ubuduće 15.1. obilježavati i  sjećanje na fra Ivana.   2022 godine je  trideseta obljetnica priznanja a Udruga Prvih dragovoljaca će  preuzeti obvezu  obilježavanja  kako bi taj dan vjećno živio, zatim i sjećanje na žrtvu hrabrih branitelja iz obitelj Miloš te fra Ivana koji je ostavio vidljive plodove svoje ljubavi prema hrvatskom narodu. Obećao je naš fra Ivan pomoći Daliboru u organiziranju Molitvenog skupa koji se trebao održati u Mostaru ali zbog pandemije je odgođen, događaj svjetske razine, Obveza je naša i ako bude događaja pomoći ćemo. Vječna praznina će ostati u našem timu. Pomoći će i Udruga Prvih dragovoljaca HVO domovinskog rata 91 95 ali uvijek će nedostajati duhovnik, gospodarstvenik, vjeroučitelj, oslonac i potpora, kritika i dobra namjera. Počivao u miru Božijem prijatelju, brate i fratre i Svijetlost Vječna neka Ti svijetli.
 ANALITICKI TIM BPZ
VODITELJ TIMA
MLADEN LJUBIC VAJTA
Previous articleZoran Mamić prešao granicu u Brodu i došao u BiH
Next articleEveline Napaja Keke “BORA”