Home Kultura TRUMP POZDRAVIO ORBANOVO DJELOVANJE “Učinili ste dobru stvar u vezi imigracije”

TRUMP POZDRAVIO ORBANOVO DJELOVANJE “Učinili ste dobru stvar u vezi imigracije”

844
0

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u ponedjeljak djelovanje mađarskog premijera Viktora Orbana kojeg je primio u Bijeloj kući mađarskog konzervativnog čelnika pohvalivši njegove napore u borbi protiv ilegalne imigracije.

“Dobro ste obavili posao i zajamčili sigurnost vaše zemlje”, rekao je američki predsjednik na početku susreta u Ovalnom uredu.

“To je tvrd, ali čovjek kojeg poštuju” svuda u Europi, dodao je. Orban je poznat po svojim euroskeptičnim stajalištima i kritici “liberalnih” demokracija

Trump je dodao da je Viktor Orban “očito pomalo kontroverzan poput mene, ali nije važno” i zatim se usredotočio na njihovo zajedničko stajalište, borbu protiv ilegalne imigracije.

Embedded video

The White House

@WhiteHouse

This afternoon, President Trump welcomed Prime Minister Viktor Orban of Hungary to the Oval Office.

13.3K people are talking about this

“Učinili ste dobru stvar u vezi imigracije, mnogi to misle”, jamčio mu je Trump i dodao da su “strašni” problemi s kojima je Europa suočena nastali zbog drugačijih izbora od onoga mađarskog šefa vlade, u aluziji na njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je otvorila granice migrantima 2015.

Ovaj susret s američkim predsjednikom koji često kritizira Europsku uniju, prilika je za Orbana manje od dva tjedna prije europskih izbora na kojima se očekuje proboj suverenista i populista.

U rujnu je Orban istaknuo da je Donald Trump, nakon govora protiv globalizacije na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, “ikona” suverenističkog pokreta.

Trump najavio kako će se susresti s ruskim i kineskim predsjednicima na summitu G20 u Japanu

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u ponedjeljak da će se susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsjednikom Xi Jinpingom tijekom summita G20 krajem lipnja u Japanu.

Trump je rekao kako očekuje da će razgovori sa Xijem biti “veoma plodni”, dok trgovinski rat između SAD-a i Kine, dva najveća svjetska gospodarstva, sve više jača.

Ranije je Kina najavila kako će uvesti više carine na niz američkih proizvoda uključujući zamrznuto povrće i ukapljeni prirodni plin, nakon što je Washington prošli tjedan odlučio povećati svoje namete na 200 milijarda dolara vrijedan uvoz iz Kine.

Trump je upozorio Peking da ne uzvraća protumjerama.

“Imamo jako dobar odnos”, rekao je Trump u Bijeloj kući tijekom susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. “Možda će se nešto dogoditi. Sastat ćemo se na G20 u Japanu i to će biti, mislim vjerojatno vrlo plodan sastanak”.

Trump, koji je prigrlio protekcionizam kao dio svojega programa “Prvo Amerika”, je dodao kako još nije odlučio da će nastaviti s carinama na još oko 325 milijarda vrijednosti roba iz Kine.

Trump se planira sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na rubu summita G20 koji se 28. i 29. lipnja održava u japanskom gradu Osaki.

Kremlj je, međutim, priopćio kako za sada nema dogovora o susretu Trumpa i Putina na G20./Hina

Previous articleDVA SVIJETA Dok se bosanske rijeke izlijevaju, Neretva opada
Next articleUspješno realizirana treća donatorska večer za Udrugu „fra Slavko Barbarić“ Međugorje