Home Kultura TUGA U POSUŠJU: Plakali su čitajući njihova imena

TUGA U POSUŠJU: Plakali su čitajući njihova imena

645
0

Više stotina stanovnika Posušja okupilo je u petak navečer u središtu ovoga zapadnohercegovačkoga gradića kako bi odao počast osmero mladića i djevojaka koji su preminuli u tragediji koja se dogodila u novogodišnjoj noći.

 

Na Trgu hrvatskih branitelja brojni Posušaci su palili svijeće, zajednički se molili i polagali cvijeće.

Po navodima lokalnih portala veliki broj od njih je plakao izgovarajući imena četiri djevojke i četvorice mladića koji su se ugušili u vikendici nedaleko grada u mjestu Tribistovu.

Ranije su mediji navodili kako u objektu nema napajanja električne energije pa je korišten agregat, a po drugim navodima razlog smrti mogao biti biti i ‘plinski top’ koji se koristi za zagrijavanje prostorija.

To sugerira i jutrošnje izvješće policije.

“Dana 1.1. 2021. godine u 10.05 sati, PU Posušje je zaprimila prijavu da je u vikend kući koja se nalazi u mjestu Tribistovo, općina Posušje, smrtno stradalo osam osoba.

Na mjesto događaja izišli su djelatnici Doma zdravlja Posušje i policijski službenici PU Posušje koji su zajedno sa dežurnim županijskim tužiteljem na mjestu događaja izvršili očevidne radnje kojom prilikom su utvrdili da su smrtno stradali: S.R., M.R., Ž.P., M.S., M.P., S.P., I.M. i S.J., svi 2001. godište i s područja općine Posušje.

Također, izvršenim očevidom je utvrđeno da se najvjerojatnije radi o gušenju, a po nalogu dežurnog županijskog tužitelja u Širokom Brijegu, smrtno stradale osobe su prevezene na Odjel patologije SKB Mostar gdje će biti izvršena obdukcija, nakon koje će, a eventualno i drugih potrebnih vještačenja, biti poznat uzrok smrti”, navodi se u priopćenju MUP-a Zapadnohercegovačke županije

Svi su rođeni iste godine

U BiH je danas Dan žalosti, a Zapadnohercegovački kanton proglasio je tri dana žalosti.

Iako su se jučer pojavile informacije da su umrli imali između 18 i 20 godina, točno je da su svi imali 19 godina. Svi su rođeni 2001. godine.

Smrtno su stradali: Marija Pavković, rođena 16. 4. 2001. u Splitu, nastanjena u Vrpolju, Posušje;  Žana Pavković, rođena 15. 9. 2001. u Splitu, nastanjena u mjestu Vrpolje, Posušje, Mirela Rezo, rođena 8. 9. 2001. u Švicarskoj, nastanjena u Posušju; Mia Soldo, rođena 4. 8.2001. u Splitu, nastanjena u Sutini, Posušje.

Stipe Pavković, rođen 22. 9.2001. u Mostaru, nastanjen u Vrpolju, Posušje,  Ivan Miličević, rođen 29. 8. 2001. u Posušju, nastanjen u Poklečanima, Posušje,  Stipe Romić, rođen 27. 9.2001. u Posušju, nastanjen u Poklečanima, Posušje, Stjepan Jukić, rođen 9. 8.2001. u Mostaru, nastanjen u mjestu Batin, Posušje.

Vlasti Županije zapadnohercegovačke sa sjedištem u Širokom Brijegu proglasile su trodnevnu žalost, a Vijeće ministara BiH odredilo je da subota 2. siječnja bude dan žalosti. Zastave su u hercegovačkom gradiću također spuštene na pola koplja.

Većina ih studirala u Mostaru

Radi se mahom o lokalnim mladićima i djevojkama. Petero ih je studiralo u Mostaru. To je objavio Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru. Na tom su sveučilištu studirali

Žana Pavković – Filozofski fakultet, Stipe Pavković – Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Ivan Miličević – Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Stjepan Jukić – Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i Mia Soldo – Pravni fakultet.

“Smrt nas ne može razdvojiti, vrijeme nas dijeli samo na čas. Sjećanja ne mogu otići, ona su vječno živa za nas”, naveli su iz Studentskog zbora.

Njihovim i obiteljima Stipe Romića, Mirele Rezo i Marije Pavković iz Studentskog zbora su izrazili iskrenu sućut.

Navodno je u kući bio još jedan mladić koji je nakon ponoći otišao kući jer je jučer ujutro morao na posao u jedan ugostiteljski objekt na Blidinju. Njega je, opet navodno, kući odvezao jedan od mladića koji se kasnije vratio u vikendicu.

Do nesreće je došlo negdje pred zoru jer su do četiri sata ujutro mladići i djevojke komunicirali s prijateljima. Tijela su nađena oko 10 sati ujutro.

Brojne poruke i sućuti upućeni su obiteljima žrtava. Vrhosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izrazio je sućut i suosjećanja s obiteljima unesrećenih.

“Tim događajem sam iznimno potresen i potaknut da uputim ožalošćenim obiteljima, kao i cijeloj zajednici vjernika iz kojih stradali potječu, najiskrenije izraze kršćanske sućuti i ljudske blizine“, napisao je kardinal Puljić.

Telegrame sućuti uputili su predsjednik Zoran Milanović, premijer  Andrej Plenković i šef Sabora Gordan Jandroković i brojni drugi.

Hina/Foto.osmrtnice.ba

 

Previous articlePredsjednice Krišto” Razmisli o” Svojim” Postupcima Narod je Nepobjediv”
Next articleZBOGOM