Home Ekonomija Visoka izaslanstva ŽZH i HNŽ-a u posjetila Varaždinsku županiju

Visoka izaslanstva ŽZH i HNŽ-a u posjetila Varaždinsku županiju

96
0

Visoka izaslanstva ŽZH i HNŽ-a u posjetila Varaždinsku županiju

Visoka izaslanstva dvaju hercegovačkih županija, Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske, boravila su u srijedu u zajedničkomu radnom posjetu Varaždinskoj županiji, gdje im je domaćin bio varaždinski župan Anđelko Stričak sa svojim suradnicima.

Uz predsjednika Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predraga Čovića, prijamu u Županijskoj palači nazočili su i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimir Širić.

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač u Varaždin je stigla s ministrom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Goranom Karanovićem, i ministrom gospodarstva Zaninom Vejzovićem.

Izaslanstva su razgovarala o ključnim temama na kojima se može, kako su naglasili, graditi buduća suradnja, s ciljem postizanja novih iskoraka, kako u smislu funkcioniranja županijskih tijela vlasti, tako i u smislu unapređenja životnog standarda žitelja ovih triju županija.

Kao Županija želja nam je bila predstaviti našim gostima ono po čemu je Varaždinska županija među vodećim županijama u Hrvatskoj. Od naših centara izvrsnosti, odnosno ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, digitalizaciju javne uprave, potpora koje dodjeljujemo u poljoprivredi, kulturi i turizmu. Također, kao što sam rekao i članovima dosadašnjih izaslanstava iz Bosne i Hercegovine koje su već posjetile Varaždinsku županiju, sve naše ustanove, tvrtke i društva stoje im na raspolaganju i dostupne su im za svaki njihov upit i informaciju.

Pred Bosnom i Hercegovinom je put kojim je Hrvatska počela koračati 2003. godine kada je podnijela zahtjev za punopravno članstvo u EU. Na tom putu Hrvatskoj je uvelike sa svojim primjerima dobre prakse pomogla Slovenija. Da nije bilo te suradnje, te razmjene iskustva, danas Varaždinska županija ne bi bila jedna od najuspješnijih županija po povlačenju sredstava iz europskih fondova, izjavio je župan Anđelko Stričak.

A da Varaždinska Županija spada u red visoko razvijenih županija u Republici Hrvatskoj, te će razmjena iskustava, kao i buduća suradnja institucija, biti na obostranu korist – mišljenja je predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović.

Predrag Čović (Foto: Varaždinska županija)

Cilj našeg posjeta je upoznavanje s programima i projektima koje provodi Varaždinska županija te uspostava suradnje na području razvoja gospodarstva i poduzetništva, kao i razvoja turizma. Isto tako su nam zanimljiva iskustva Varaždinske županije na području obrazovanja, konkretno razvoj centara izvrsnosti, kao i sustav civilne zaštite. Danas smo od naših domaćina mogli čuti sve ono što je Varaždinska županija prošla prethodnih godina na putu svog razvoja, uključujući i iskustva apliciranja na europske projekte.

Ta iskustva su nam jako bitna jer je ispred nas veliki posao, jer se nadamo da će Bosna i Hercegovina uskoro otvoriti pristupne pregovore s Europskom unijom. Uvjeren sam u dobru suradnju sa Varaždinskom županijom, te da upravo ovakvi susreti mogu doprinijeti razvoju naših županija, rekao je, između ostalog, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović.

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač zahvalila se Varaždinskoj županije na iskazanoj pripravnosti za pružanje pune tehničke i savjetodavne potpore, najviše oko realizacije zajedničkih projekata koji su pred Bosnom i Hercegovinom.

Marija Buhač (Foto: Varaždinska županija)

Naglasak razgovora bio je na razmjeni iskustava u smislu modaliteta uspostave našega Ureda za EU integracije i EU fondove, kao i na poslu digitaliziranja i osuvremenjivanja naše javne uprave, što je dio ključnih točaka Smjernica djelovanja u mandatu i Programa rada Vlade u tekućoj godini. Osim toga, sa županom Stričakom i njegovim suradnicima, razmotrili smo mogućnosti suradnje i na niz područja, od zdravstva, obrazovanja, gospodarstva, turizma do poljoprivrede. Cijeneći iskustva Varaždinske županije i postignute ishode kada su u pitanju sredstva iz EU fondova, u čemu je Varaždinska županija iznimno uspješni, želja nam je dio tih znanja i iskustva primijeniti i u našoj županiji, poručila je Buhač.

Nakon sastanka u Županijskoj palači, članovi izaslanstva obišli su Centar za posjetitelje u podrumu Županijske palače, a svoj posjet nastavili su s radnim sastankom s vodstvom Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije te su obišli i upoznali se s radom centara izvrsnosti.

(www.jabuka.tv)

Previous articleIzašla nova knjiga Miljenka Stojića ‘Priča o njoj’
Next articleMarina Vukoja….In vino veritas…..