Home Ekonomija Vlada spremna: Vreme je za istinu o NATO bombardovanju

Vlada spremna: Vreme je za istinu o NATO bombardovanju

1068
0

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da je Vlada Srbije spremna da finansijski pomogne formiranje nacionalne labaratorije koja bi se bavila istraživanjem posledica NATO bombardovanja.

commons.wikimedia.org
Konačno otkriti posledice strašnog zločina

– Vlada je spremna da i finansijski i na svaki drugi način pomogne utvrđivanje istine – rekao je Trivan za RTS dodajući da ne postoji ni jedna takozvana istina već je sve podložno proveri.

Trivan je rekao da je bio na sastanku s predstavnicima Inicijative za utvrdivanje istine o posledicama NATO bombardovanja koji predlažu formiranje tima eksperata i osnivanje laboratorije za istraživanje posledica i dejstva osiromašenog uranijuma.

Kako je naglasio, Vlada je spremna da pruži logističku podršku radu laboratorije i koordinacionom telu koje će se baviti tim pitanjima i da će sačekati mišljenje stručnjaka.

– Radićemo temeljno i bez žurbe. Nema razloga da žurimo ako smo čekali 18 godina. Mi ćemo se kloniti izjava koje se tiču struke i nauke jer to nije naš posao. Naš posao je da obezbedimo podršku i logistiku i to ćemo uraditi –  istakao je Trivan.

On je rekao da metodologija ovog rada mora da bude svetski priznata da bi rezultati bili priznati.

Posle prestanka NATO bombradovanja 1999. godine nesumnjivo je utvrđeno, prema njegovim rečima, da je NATO koristio osiromašeni uranijum na četiri lokacije na području Vranja, Preševa i Bujanovca, a država je finansirala identifikaciju tih lokacija na kojima je izvršena temeljna dekontaminacija.

On je naveo i da je po podacima nadležnih, osirumašeni uranijum korišćen na desetak lokacija na Kosovu.

Sastanak Inicijativnog odbora sa ministrima odbrane, zdravlja i zaštite životne sredine usledio je nakon što je grupa stručnjaka iz raznih oblasti prošlog meseca uputila zvaničan dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je ukazala na neophodnost formiranja koordinacionog tela i nacionalne lab4oratorije kako bi se ispitao uticaj NATO agresije na zdravlje i životnu okolinu.

Previous article“Oni Srbiji drže lekcije? Bolje neka me ne vuku za jezik”
Next articlePametni telefon je “droga” od koje se treba odvikavati postepeno