Home Kultura VUČIĆ PROGLASIO POBJEDU: Srbija dramatično skrenula udesno

VUČIĆ PROGLASIO POBJEDU: Srbija dramatično skrenula udesno

152
0
SHARE

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima i najavio da će njegova Srpska napredna stranka osvojiti natpolovičnu većinu u parlamentu čiji budući sastav, po prvim ocjenama izbora, pokazuje da se srbijansko društvo znatno pomaknulo udesno.

Predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju građanima Srbije da procjenjuju da je na izbore izašlo oko 3.840.000 ljudi. Kazao je da je utjecaj ukrajinske krize na zemlju bio ogroman, što se vidi po rezultatima izbora. Za njega je, prema rezultatima koje je priopćio u izbornom stožeru, glasalo 59,9 posto, odnosno 2,25 milijuna od oko 6,5 milijuna upisanih birača.

– Vidi se da je Srbija dramatično skrenula u desno, rekao je i dodao da neće formirati vladu s onima koji su zloupotrijebili povjerenje naroda. Naveo je i da će se Srbija morati opredijeliti kojim će putem u budućnosti. Istaknuo je da je, prema podacima SNS-a, koji uključuju i podatke s Kosova i dijaspore, lista Zajedno možemo sve osvojila 44% glasova, što znači da će SNS imati 124 ili 125 mandata.

– Uspio sam u Srbiji nešto što nitko nije, jedini sam koji je dva puta pobijedio u prvom krugu, rekao je Vučić među ostalim. Koalicija “Zajedno možemo sve”, predvođena Vučićevom Srpskom naprednom strankom osvojila je 43,95 posto glasova što će joj osigurati 124 do 125 mandata, i dovesti na rub da može i samostalno formirati vladu./HMS/