Home Kultura Aleksandar Vučić je jedini Albanac koji će navijati za Ruse?

Aleksandar Vučić je jedini Albanac koji će navijati za Ruse?

2498
0
SHARE

Nakon nogometne utakmice Hrvatska-Danska, svi su se složili da je najzaslužniji za hrvatsku pobjedu upravo hrvatski vratar, Danijel Subašić. Srbijanska je reprezentacija ispala s prvenstva u Rusiji, no nakon hrvatske pobjede, Srbi su ipak pronašli utjehu; naime, prema pisanju srbijanskih medija, Subašić je ni manje ni više nego Srbin i sad bi svi Hrvati i cijela hrvatska država trebala upravo Srbima (t.j. Srbinu) zahvaljivati na svojem uspjehu na svjetskom prvenstvu.

Nakon srpskog Dubrovnika, srpskog Splita, srpskog Zadra, srpskog Marulića, srpskog Držića, srpskog Meštrovića, srpskog Boškovića, srpskog Starčevića, evo napokon dobismo i srpskog Subašića. Lako je biti Srbin; čekaš drugoga da uspije i onda ga prisvojiš.

Srbijanski je predsjednik Aleksandar Vučić također komentirao uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije te njezino subotnje sučeljavanje s ruskom reprezentacijom: „Smatram da Hrvatska ima jedan od najboljih timova na Svjetskom prvenstvu, a razumije se – navijat ću za Rusiju.“

Svima je jasno da se Hrvati i Albanci izrazito vole i poštuju; oba su naroda dugo bila pod tuđinskom čizmom, oba su naroda stradala u komunizmu i od velikosrpske agresije, broj hrvatskih branitelja albanske narodnosti u Domovinskom ratu je izrazito visok, oba su naroda prozapadni, proeuropski i proamerički orijentirani, a Albanci su Hrvatima, zbog talijanskog utjecaja kroz povijest kulturno bliži no ostali balkanski i „vizantski“ narodi. Sve u svemu, hrvatsko-albanski odnosi jesu dosta dobri, stoga ne čudi što Albanci gotovo jednakom žestinom kao Hrvati navijaju za hrvatsku reprezentaciju na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji; s jednim jedinim izuzetkom.

Naime, jedini Albanac koji će navijati za Rusiju prilikom utakmice Hrvatska-Rusija, bit će spomenuti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Vučićev otac nije, kako to tvrdi srbijanski predsjednik u svojim službenim dokumentima Anđelko Vučić, već je to navodno albanski novinar Fahri Musliju. Vučić je mnogo sličniji Albancu s Kosova Fahriu Musliju nego Anđelku Vučiću, Srbinu iz Čipuljića kraj Bugojna u BiH, a stvari postaju jasnije kad se znade da je Vučićeva majka Angelina, isto novinarka, dijelila redakcijsku sobu s Fahrijom Musliju prije dosta godina, dok su radili kao novinari.

Također, svi smo imali prilike posvjedočiti Vučićevoj visini – visok je 1,99, odnosno praktički 2 metra. Vučićev „formalni“ otac Anđelko, visok je 176 cm, dok visina albanskog novinara Muslijua iznosi 202 cm, t.j. više od 2 metra. Osim istih crta lica, nosa, očiju i spomenute visine, Musliju i Vučić imaju iste, pjesnički kazano, medene usne ist nos i uši. Narodski rečeno, Vučić je pljunuti otac, liče ko jajae jajetu.

Prema tvrdnjama srbijanskog novinara Milovana Brkića, prije više od desetljeća je obavljena DNK analiza koja je potvrdila gornje navode o kojima potiho bruji cijela Srbija. Isto tako, Vučićev brat po majci, Andrej Vučić, prema pisanju njemačkih i američkih medija, vodi jedan od najvećih (albanskih!) narko-kartela u Europi i glavna je omča oko vrata srbijanskom predsjedniku koju povremeno stežu europske obavještajne službe radi postizanja političkih ciljeva te ispunjenja političkih dogovora. „Poslovanju“ svoga polubrata sa zloglasnim klanom Osmani kumuje osobno Aleksandar Vučić; pa tko će pomoć’ ako ne svoj svome!

Da jabuka ne pada daleko od stabla vidimo i po tome što se Srbija pod Vučićem sprema priznati Kosovo. Cjelokupna Vučićeva politika, otkako je postao predsjednik vlade, a potom predsjednik ide u smjeru priznanja Kosova; izdajica države možeš biti, ali ne i izdajica (na)roda! Dakle, ne radi se o pritisku međunarodne zajednice, već o osobnoj agendi.

Uzev sve ovo u obzir, ostaje nejasno zašto Vučić navija za Rusiju kad nikomu od njegovih sunarodnjaka to nije ni na kraj pameti? Čemu himba, čemu obmana i opsjena; postani ono što jesi, netko je davno napisao.

Kad već hrvatska Predsjednica ide kroz koji mjesec u službeni posjet Srbiji, valjalo bi joj prije otići na Kosovo ili u Zagreb pozvati kosovskog predsjednika Hashima Thaçia. Prvo, Thaçi je ratovao za slobodu kao i hrvatski branitelji, drugo privržen je i sklon Hrvatima, treće – navija za Hrvatsku – i četvrto, ponosi se činjenicom što je Albanac. Dakle, prije posjeta Vučiću koji se srami svoje albanske krvi, trebalo bi službeni posjet obaviti s čovjekom koji se ponosi svojim albanskim rodom! Uostalom, hrvatska bi Predsjednica tako mogla s još jednim Predsjednikom navijati za Hrvatsku, odnosno za Vatrene!

 

Josip Gajski