Home Kultura Bez dogovora na sastanku u Aluminiju, radnici najavili blokadu tunela Salakovac

Bez dogovora na sastanku u Aluminiju, radnici najavili blokadu tunela Salakovac

772
0
SHARE

Sastanak predstavnika sindikata Aluminija d.d. Mostar sa upravom ove kompanije je završen bez konkretnog dogovora, Nakon blokade i deblokade regionalne ceste M-17 kod Mostara, radnici Aluminija najavili su blokadu tunela Salakovac.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima Glencora, kako se ta tvrtka povukla iz pregovora te dodao da Vlada FBiH nastavlja pregovore s drugim potencijalnim investitorima. Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Prema nekim informacijama, iako je najavljena mogućnost okupljanja pred zgradu federalnih institucija, radnici će se okupiti pred središnjicom HDZ-a BiH. ”S radnicima smo čitavo vrijeme i bit ćemo s njima čitavo vrijeme”, rekao je i pozvao radnike da se smire strasti i nervoza. Herceg i Bešlić rekli su kako su došli javno podržati radnike.

Mostarski gradonačelnik poručio im je kako je održao jutros sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem te da mu je rekao kako će u petak Vlada F BiH održati izvanrednu sjednicu na kojoj će biti riješeno pitanje Aluminija, prenosi Bljesak.info ”Došli smo da vas ohrabrimo, da kažemo da niste sami, da na jedan zajednički način pokušamo spasiti što se spasiti dade. Jutros sam imao sastanak s premijerom Novalićem i obećao mi je da će najvjerojatnije biti izvanredna sjednica Vlade F BiH u petak.

Rekao sam da je petak prekasno a on je rekao da ne misli da će petak biti prekasno jer da ima, čini mi se, jedna firma iz Dubaija i jedna iz Engleske koje su zainteresirane za Aluminij”, rekao je Bešlić. Naime, radnici traže da im se obrate hrvatski predstavnici iz županijske i federalne vlasti. Ako do toga ne dođe, najavili su kako će se prosvjed preseliti u sam grad Mostar.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug tvrtke iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.