Home Kultura BiH za zimovanje popularnija od Hrvatske, cijene na nekim planinama više nego...

BiH za zimovanje popularnija od Hrvatske, cijene na nekim planinama više nego lani

148
0
VL
Autor

Valentina Abramušić

13.01.2024.
u 19:35

Skijaška sezona na nekim planinama već je počela dok na drugima još uvijek nisu stvoreni uvjeti za njezino otvaranje

Ljubitelji skijanja dočekali su svojih pet minuta! Planine u BiH prekrivene su snijegom. Skijaška sezona na nekim planinama već je počela dok na drugim još uvijek nisu stvoreni uvjeti za njezino otvaranje, piše Večernji list BiH.

Prva u regiji

Olimpijska ljepotica Jahorina i ove je godine prva otvorila ski-sezonu, no skijaše su na ovoj planini dočekale nešto više cijene karata u odnosu na prošlu godinu. – U odnosu na prošlu sezonu poskupjeli smo samo pet posto – potvrdio je ranije medijima direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnajić. U prvoj polovini siječnja, kada se najveći broj turista odlučuje za skijanje, dnevni ski-pass na Jahorini za odrasle košta 44 eura (86 KM), a šestodnevni 191 euro (373 KM). Za djecu je u tom razdoblju cijena 37,50 eura (73 KM) odnosno 161,50 eura (316 KM). Izvan tog “udarnog” dijela sezone karte su jeftinije za oko 10 posto, dok tijekom cijele sezone osobe starije od 75 godina imaju pravo na besplatno skijanje. Nedugo nakon Jahorine, i Bjelašnica je službeno otvorila vrata skijašima, dok Vlašić i Kupres vrše posljednje pripreme za otvaranje zimske sezone. Ski-liftovi Babanovac i Markovac u rad se puštaju u subotu, 13. siječnja. Ski-staza s pokretnom trakom u kompleksu hotela Sunce s radom počinje u petak, a skijalište kompleksa Eko FIS u četvrtak, 11. siječnja. Slična je situacija i na Kupresu. – Snijeg pada, ali mi pravimo snijeg topovima i nadamo se da će uskoro početi prava sezona, već za nekoliko dana. Zanimanje je preveliko, posebice naših gostiju iz Dalmacije koji su najbrojniji. Imamo goste i iz BiH, ali i iz Austrije i Njemačke. Cijene ostaju iste za sve ski-karte, nismo htjeli ništa mijenjati u odnosu na prošlu godinu – objasnio je za Večernji list Ivan Bagarić iz Uprave Sportsko-rekreacijskog centra Adria-ski. – Dnevna za odrasle je 40 KM (21 euro), dok je za djecu 28 KM (14,50 €). Kada je riječ o poludnevnim kartama, za odrasle one iznose 28,50 KM (15 €), a za djecu 23 KM (12 €). U ponudi imamo i sezonske karte koje za odrasle osobe iznose 555 KM (286 €), dok su za djecu 396,50 KM (104,50 €), a tu su u ponudi i karte za više dana – kaže nam Bagarić. Provjerili smo i kakvo je stanje na Blidinju, ima li snijega te kada se mogu očekivati prvi skijaši. – Snijega još nemamo u dovoljnim količinama da bismo mogli otvoriti sezonu, ali nadamo se da će se uskoro stvoriti uvjeti – kazao nam je Tomislav Zelenika, jedan od zaposlenika na ski-stazi, dodajući da će cijene najvjerojatnije ostati na razini prošlogodišnjih.

 

 

Uređene staze za skijanje, moderne žičare, profesionalno održavanje staza za skijanje, raznovrsna ponuda smještajnih kapaciteta samo su neki od razloga za zimovanje u Bosni i Hercegovini. No, budući da su ove godine snježne pahulje “zakazale”, brojni su iz BiH, ali i iz Hrvatske, krenuli put europskih skijališta. Kako je pokazalo ovogodišnje istraživanje portala MojPosao, čak dvije trećine Hrvata (69%) planira odlazak na zimovanje i/ili putovanje ove zime, a više od polovine (53%) to planira učiniti više puta tijekom zimske sezone. Većina ispitanika koji putuju u zimskim mjesecima (83%) ide na zimovanje, dok manji dio (17%) planira putovanje koje nije vezano uz zimske radosti, pa će tako mnogi otići i u toplije krajeve. Najčešće trajanje planiranog zimskog odmora iznosi tjedan dana (33%) ili malo kraće – od dva do tri dana (27%) te od četiri do pet dana (28%). Svaka deseta osoba na zimovanju će provesti više od sedam dana (12%). Za zimovanje su od Hrvatske popularnije zemlje poput Austrije, Italije, Slovenije, Francuske, pa i Bosne i Hercegovine, stoji u istraživanju portala Mojposao. Na pitanje koliko novca namjeravaju potrošiti tijekom zimovanja, svaka peta osoba ističe da se radi o iznosu koji premašuje 2000 eura (oko 3900 KM). S druge strane, osobe koje će zimovati unutar granica Hrvatske planiraju potrošiti nešto manje novca, pa će tako svaka druga osoba (52%) koja će zimovati u Hrvatskoj potrošiti do 500 eura (oko 1000 KM). Iako na zimovanje, stoji u anketi, u prosjeku trošimo manje dana godišnjeg odmora nego na ljetovanje, ono nas više košta. Potvrđuje to podatak prema kojem 43% osoba smatra da će na zimovanje potrošiti više novca nego na ljetovanje, dok 29% planira potrošiti jednak iznos kao i tijekom ljetovanja. Skijaše, inače, na europskim skijalištima dočekuju u prosjeku od deset do 15 posto više cijene smještaja, dok su ski-karte skuplje nego zimus za prosječnih sedam do 12 posto. •

Previous articleHrvatska saznala protivnika za polufinale Eura: Čeka ih svjetski i olimpijski doprvak
Next articlePredsjednica F-BIH Lidija Bradara nazočila ” Danu hrvatskog naroda u Crnoj Gori”