Home Ekonomija ČOVIĆ NA PROSLAVI KOD BRČKOG: Sve što radimo radimo za dobro čovjeka...

ČOVIĆ NA PROSLAVI KOD BRČKOG: Sve što radimo radimo za dobro čovjeka da ostanemo u zajedništvu

718
0

Veliki broj vjernika okupio se danas na svetištu Zidine, u Gornjoj Skakavi, povodom blagdana “Rane svetog Franje“. Prilikom obilježavanja svetkovine, upriličena je procesija i sveta misa koju je predvodio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Već se godinama na Zidinama, mjestu nekadašnje crkve i franjevačkog samostana, okuplja veliki broj hodočasnika kako bi se zavjetovali i molili sv. Franji za svoje potrebe. I ove godine je istaknut značaj okupljanja i hodočašćenja, zbog potvrde postojanja Hrvata u višestoljetnoj prošlosti na ovim područjima.

Nakon misnog slavlja mještani Gornje Skakave su priredili zajednički ručak za sve hodočasnike i goste, te tradicionalnu, smotru folklora na kojoj su nastupila mnoga kulturno-umjetnička društva iz Brčko distrikta i okolnih mjesta.

Sadržajima obilježavanja blagdana „Rane svetog Franje“ u Gornjoj Skakavi nazočio je i dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić te dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u BiH.

-Uvjeren i nadam se da ćemo i narednih godina bit zajedno da pokažemo zajedništvo na ovom mjestu gdje smo danas. Sveta misa, rane sv. Franje, je izvorište nas Hrvata, ne samo ovog kraja, Distrikta Brčkog, već čitave Posavine i čitave Bosne i Hercegovine. Zbog toga, stalno ću dolaziti i ubuduće, na poziv našeg prijatelja dr. Domića, našeg gvardijana, tako da se svake godine obilježi ono što jest naša tradicija. Ja sam siguran da sve što radimo radimo na dobro čovjeka, da uz sve poteškoće i probleme koje imamo ostanemo u zajedništvu, kazao je dr. Čović.

Nakon svete mise, Čović je sa izaslanstvom posjetio je Franjevački samostan u Dubravama.
Izaslanstvo je dočekao fra Niko Josić, gvardijan, te su zajedno posjetili samostanski muzej u kojem se nalaze različiti artifakti pronađeni na arheološkom lokalitetu crkve i samostana na Zidinama./

Previous articleBevanda: Posljedice neformiranja vlasti u HNŽ-u se osjete i ne smijemo dozvoliti da ugroze sigurnost
Next articleMinistar Lasić: Infrastrukturalni projekti potiču gospodarski razvoj, pozitivna politička klima nužna je za investicije