Home Scena Čović: Neće Izetbegović određivati što je dobro za Hrvate u BiH

Čović: Neće Izetbegović određivati što je dobro za Hrvate u BiH

1343
0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ponovio je svoje uvjerenje kako će izmjene Izbornog zakona biti usvojene, te da će se u listopadu 2018. održati opći izbori, ali i lokalni izbori za Mostar.

– Mi smo ponudili jedan prijedlog izmjena izbornog zakona, ali spremni smo prihvatiti i svako drugo riješenje koje će jamčiti da jedan narod drugome neće birati člana Predsjedništva niti izaslanike u Dom naroda, rekao je Čović za Radio Herceg Bosne.

>>Šuica, Maletić i Zovko: Europski parlament odlučno za europsku i federalnu BiH (Video)

Ukoliko se Izborni zakon ne bi izmjenio pojasnio je kako bi se izbori mogli održati, ali kako se izborni rezultati ne bi mogli implementirati, jer se bez odredbi Izbornog zakona koje je poništio Ustavni sud ne bi mogao konstituirati feeralni Dom naroda, izabrati predsjednik i dopredsjednici F BiH niti Federalna vlada, kao ni državni Dom naroda.

Komentirajući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kako on stalno diže ljestvicu zahtijeva, pa ju je nemoguće dohvatiti, Čović je kazao kako nitko neće određivati što je za Hrvate dobro a što ne.

>>Bakir Izetbegović: Šahovnice u Središnjoj Bosni neprihvatljive

-Ta ljestvica je minimum, minimum za hrvatski narod, minum za BiH, minimum za sve žitelje ove države. Neki osjećaju potrebu da Hrvatima nešto daju, da oni određuju kad će im i što davati i što je za Hrvate dobro. Hrvatima nitko ništa ne treba davati, mi samo tražimo ono što nam pripada kao konstitutivnom narodu, koji ovdje živi stoljećima..

Ako bi mi prihvatili takav odnos da nam netko nešto daje i određuje što je za nas dobro, a što ne, netko bi tada ostvario svoj plan da Hrvata nema u BiH. Već su mnogi zagalamili kako treba županije ugasiti, da je to tobož dobro za Hrvate, čime bi kad bi se taj plan ostvario dobili dva građanska entiteta, a treći narod bi izgubio mjesto u takvoj BiH.

>>Ivo Lučić: Oručevićevi prodori s Mladićem i Mesićem do Neuma

E, to nećemo dozvoliti, već ćemo graditi BiH i po mjeri hrvatskog naroda i budite uvjereni glavninu problema već do narednih izbora riješiti – istaknuo je Čović gostujući u programu Radija Herceg Bosne.

>>Izetbegovićev poredak

Osvrnuo se i na medijske napise o iseljavanju Hrvata

-Slušamo i čitamo kako samo Hrvati odlaze iz BiH, a ja sam kolege nedavno upitao imate li podatke o tome koliko je drugih otišlo. Ja vas uvjeravam da drugi odlaze u većoj mjeri i da je u postotcima Hrvata više nego što ih je bilo popisano 2013.-te. Mi smo ovdje živjeli, živjet ćemo i dalje, ali kao ponosan konstitutivan narod – zaključio je Čović.

 

M.J.

Previous articleObilježena godišnjica stradanja hrvatskih branitelja i civila na Stipića livadi
Next articleMinistrica Pendeš primila izaslanstvo Poskok bojne sa Širokog Brijega