Home BIH Obilježena godišnjica stradanja hrvatskih branitelja i civila na Stipića livadi

Obilježena godišnjica stradanja hrvatskih branitelja i civila na Stipića livadi

1589
0

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju stradalim Hrvatima na Stipića livadi iznad Doljana, obilježena je 24. godišnjica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila koje su na današnji dan 1993. mučki pogubili pripadnici Armije BiH.

U spomen na stradale, danas je služena Sveta misa zadušnica na kojoj su, uz obitelji i prijatelje ubijenih, nazočili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Misu je, uz koncelebraciju svećenika, biskup Ratko Perić.

Polaganjem vjenca i paljenjem svijeća počast stradalima na Stipića livadi odala su mnogobrojna izaslanstva koja se svake godine okupe na ovom mjestu.

Stipića livade, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i šest civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH među kojima se spominju i mudžahedini.

Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 01. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Nažalost, ni danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade, piše Bljesak.info.

Previous articleSNSD: Kraj za strane sudije?
Next articleČović: Neće Izetbegović određivati što je dobro za Hrvate u BiH