Home BIH SNSD: Kraj za strane sudije?

SNSD: Kraj za strane sudije?

1314
0
SHARE

SNSD najavio zakon o Ustavnom sudu BiH u septembru u Parlamentu BiH. Iz Ustavnog suda moraju da odu stranci, a delovanje da se zakonski uredi. Bošnjaci uvek bili protiv izmena koje se odnose na Ustavni sud BiH Foto S. Mišljenović

IAKO je krajem prošle godine najavljena izrada zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi trebalo da konačno označi kraj rada stranih sudija u toj instituciji, izgleda da će se zakon naći pred poslanicima Parlamenta BiH tek u septembru. Inače, izradu tog zakona su najavili SNSD i HDZ BiH, a to su u više navrata ponovili i predsednici dveju stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

U više navrata je pokušavano da se u Parlamentu BiH započne priča o pomenutom zakonu, ali su Bošnjaci uvek bili protiv bilo kakvih izmena koje se odnose na Ustavni sud BiH.

Ministar finansija Republike Srpske i član SNSD Zoran Tegeltija rekao je juče u NSRS da će SNSD u septembru predložiti zakon o Ustavnom sudu BiH.

– Ovaj zakon SNSD će predložiti i ukoliko ne bude imao podršku nekih drugih političkih partija u parlamentu BiH – izjavio je Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje poslanika PDP Branislava Borenovića šta je sa zakonom o Ustavnom sudu BiH čiji je ulazak u parlamentarnu proceduru SNSD najavljivao pre nekoliko meseci, Tegeltija je rekao da je vreme da se to pitanje stavi na dnevni red.

Tegeltija je odbacio optužbe opozicije da je na poslednjem sastanku delegacija SNSD i HDZ u Mostaru lider SNSD rekao da predaje Republiku Srpsku na čuvanje HDZ u BiH.

– Odgovornost za Republiku Srpsku nose parlament, Vlada Republike Srpske i ljudi koji vrše vlast, više nego oni koji su u opoziciji – zaključio je Tegeltija.

PREGLASAVANjEUSTAVNI sud BiH čini devet sudija. Od tog broja su troje stranih sudija i po dvoje sudija iz tri konstitutivna naroda u BiH. Odluke se donose prostom većinom. U praksi je do sada bilo na desetine odluka koje su išle na štetu Republike Srpske, a koje su usvajane glasovima dvoje sudija iz reda bošnjačkog naroda i s tri glasa stranih sudija. Nepisano pravilo je da strane sudije i Bošnjaci uvek glasaju isto, a preglasavaju srpske i hrvatske sudije.

Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže, za “Novosti”, da SDS smatra da rad Ustavnog suda BiH treba urediti zakonom i da je Ustavni sud BiH sada jedina pravosudna institucija koja funkcioniše na osnovu pravila, a ne zakona.

– Iz Ustavnog suda BiH moraju otići stranci. To je, između ostalog, povratak suvereniteta BiH, jer sve dok su stranci tu, imamo protektorat – ističe Pandurevićeva.

Ona kaže da strašno deluje izjava ministra Zorana Tegeltije da će SNSD predložiti zakon o Ustavnom sudu BiH iako ne budu imali podršku stranaka u Parlamentu BiH.

– Valjda se zakoni predlažu da bi bili usvojeni, a ne da bi pali. Zakoni se predlažu u dogovoru sa drugim političkim subjektima. Pre predlaganja zakona treba da se obezbedi većina da bi on bio usvojen. Ukoliko svesno predlažete nešto što neće biti usvojeno, onda to nije ništa drugo do obično politikantstvo i dodvoravanje biračima. Očekujemo da SNSD bude mnogo ozbiljniji prema ovom krucijalnom pitanju. Ovde cilj treba da bude obezbeđivanje većine i da se na kraju usvoji zakonsko rešenje koje će rešiti problem Ustavnog suda BiH – pojasnila je Pandurevićeva.

Ona dalje kaže da ne moraju SNSD i HDZ BiH da pozivaju ostale stranke na nekakve sastanke povodom izrade zakona, već je dovoljno da strankama upute zakon nakon izrade, kako bi se amandmanski delovalo ukoliko nešto treba popraviti.

– Iako su u januaru najavljivali iz SNSD i HDZ BiH da je zakon već pripremljen, poslednje izjave Čovića su bile da nije ni zarez stavljen, a kamoli zakon napisan. Sad čekamo da vidimo šta je urađeno – kaže Pandurevićeva.

VESTI IZ RUBRIKE