Home Kultura Čović: Otvorenje Pelješkog mosta povijesni dan za sve Hrvate

Čović: Otvorenje Pelješkog mosta povijesni dan za sve Hrvate

214
0
SHARE

Ovorenje Pelješkog mosta, povijesni dan za sve Hrvate”, poručio je predsjednik HNS BiH i HDZ-a BiH koji nazoči na svečanosti otvaranja Pelješkog mosta.  Čović je to objavio na službenom Twitteru uz fotografije sa svečanosti.  “To nije samo najvažniji infrastrukturni projekt za Hrvatsku, već i onaj koji ima velike koristi za BiH”, istaknuo je Čović te čestitao svim ljudima Hrvatske. Hrvatski politički vrh i brojni poznati na otvaranju Pelješkog mosta

Povijesno spajanje Hrvatski politički vrh i brojni poznati na otvaranju Pelješkog mosta Svečanosti uz brojne građane nazoči i gotovo svi ministri u Vladi, brojni župani, saborski zastupnici, načelnici i gradonačelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, bivši visoki dužnosnici i političari te predstavnici gospodarske i akademske zajedni Vijesti / Svijet |  otvaranju Pelješkog mosta Na odmorištu Komarna u utorak navečer počela je svečanost otvorenja Pelješkog mosta kojim će biti spojen jug Hrvatske s ostatkom države, uz nazočnost državnoga vrha, ministara, saborskih zastupnika, drugih uzvanika i brojnih građana. Foto: Bljesak.info / Hrvatski politički vrh i brojni poznati na otvaranju Pelješkog mosta Gospodarski je Pelješki most iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvaranjem ponovno će, nakon više od 300 godina, biti povezan cijeli teritorij Hrvatske. Glavni projektant mosta je slovenski stručnjak Marjan Pipenbaher, gradila ga je kineska tvrtka, a s 85 bespovratnih sredstava gradnju je financirala Europska unija. Foto: Bljesak.info / Hrvatski politički vrh i brojni poznati na otvaranju Pelješkog mosta ”Ovo je sjajan osjećaj, dan je ogroman za Hrvatsku i sve Hrvate i Hrvatice. Prekida se diskontinuitet hrvatskog teritorija i zahvaljujem svima koji su ga gradili. Ovaj most rješava brojne prometne, opskrbne, turističke i gospodarske probleme samog juga Hrvatske, rekao je premijer Hrvatske Plenković o mostu. Foto:Hrvatski politički vrh i brojni poznati na otvaranju Pelješkog mosta - Hrvatski politički vrh i brojni poznati na otvaranju Pelješkog mosta Bljesak.info / Hrvatski politički vrh i brojni poznati na otvaranju Pelješkog mosta Tijekom sat i pol programa, koji je na odmorištu Komarna počeo skladbom “Fanfare 304” skladatelja Mateja Meštrovića, predviđeni su nastupi brojnih izvođača te prigodna obraćanja. Nazočnima će se, među inima, kao izaslanica predsjednice Europske komisije, obratiti potpredsjednica EK Dubravka Šuica, video porukom kineski premijer Li Keqiang, a potom i državni vrh – premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović. Foto: Bljesak.info / Hrvatski politički vrh i brojni poznati na otvaranju Pelješkog mosta Svečanosti uz brojne građane nazoči i gotovo svi ministri u Vladi, brojni župani, saborski zastupnici, načelnici i gradonačelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, bivši visoki dužnosnici i političari te predstavnici gospodarske i akademske zajednice. – Pročitajte više na:

Hrvatski politički vrh i brojni poznati na otvaranju Pelješkog mosta - Hrvatski politički vrh i brojni poznati na otvaranju Pelješkog mosta

Hrvatski politički vrh i brojni poznati na otvaranju Pelješkog mosta - Hrvatski politički vrh i brojni poznati na otvaranju Pelješkog mosta

I svjetski mediji pišu o Pelješkom mostu: ‘Ovo je događaj godine u Hrvatskoj’

Francuski Euronews ističe da će Pelješki most Hrvatima i turistima omogućiti bolji pristup otocima, ali da će dodatno izolirati BiH. Dodaju da je to u Hrvatskoj događaj godine.

 

Svečano  otvaranje Pelješkog mosta počinje večeras u 20 sat. AFP piše da most  skratiti, nebrojene sate koje putnici, trgovci i turisti provode na bosanskohercegovačkoj granici.  Ističe se da je to jedan od najambicioznijih hrvatskih infrastrukturnih projekata od proglašenja neovisnosti.

Dodaju da se otvaranje mosta čekalo dugo te da izgradnja nije prošla bez kontroverzi ističući da je Hrvatska prvi put most pokušala izgraditi još 2007., no pet godina kasnije projekt je zastao zbog proračunskih ograničenja.

Naglasili su ulogu koju je Europska unija imala ubrizgavši u projekt 357 milijuna eura dodavši da su za izvođača radova odabrani Kinezi, što predstavlja njihovo prvo značajno sudjelovanje u nekom infrastrukturnom projektu u Hrvatskoj.

Euronews: Most će omogućiti bolji pristup otocima

Francuski Euronews ističe da će Pelješki most Hrvatima i turistima omogućiti bolji pristup otocima, ali da će dodatno izolirati BiH. Dodaju da je to u Hrvatskoj događaj godine.

Također, nisu propustili istaknuti da su dosad putnici koji idu iz Hrvatske prema jugu morali prijeći preko Neuma, uz dugotrajne granične kontrole.

China Daily piše da će puštanje Pelješkog mosta u promet Hrvatskoj dati dugo očekivani teritorijalni integritet.

Qi Qianjin, kineski veleposlanik u Hrvatskoj, istaknuo je da će otvaranje mosta produbiti odnose Kine i Hrvatske na obostranu korist. Dodao je da je most istaknuti projekt za promicanje kineske opreme, tehnologije i znanja u građevinskoj industriji u Hrvatskoj i svijetu.

Kineski diplomat kazao je da je projekt uvelike pridonio gospodarskom rastu u Hrvatskoj i u Europi jer je zaposlio više od 250 domaćih radnika.

U Sarajevu i dalje nezadovoljni 

No bosanska strana i dalje nije bila sretna s izgradnjom mosta. Sarajevo uporno ponavlja da će most onemogućiti velikim brodovima uplovljavanje u njihovu jedinu luku.

Predstavnici Bosne i Hercegovine pokušali su onemogućiti izgradnju mosta u više navrata.

Zagreb je na kraju povećao visinu mosta na 55 metara kako bi osujetio argumentaciju Sarajeva da će Pelješki most spriječiti ulazak većih plovila u akvatorij Neumskog zaljeva, ali i ugroziti pristup BiH otvorenom moru.

Hrvatske također odgovara kako se gradnjom mosta ne krše prava BiH o neškodljivom prolazu te da se most gradi na hrvatskom teritoriju, 500 metara od privremene crte razgraničenja koja se primjenjuje.

U otvaranju mosta Hrvatska vidi priliku za potpuni oporavak turizma koji je pretrpio štete uzrokovane pandenijom covida-19.

Zemlja s 3,8 milijuna stanovnika svake godine privuče nekoliko milijuna turista koje posebice mame more i očaravajuća obala načičkana s 1000 otoka, otočića i škoja.

Za umirovljenu učiteljicu klavira Smilju Matić most znači “novi život za nju, mještane i ljude koji putuju u Dubrovnik zrakoplovom”. “Ovo je veliki napredak”, dodala je.

Za uzgajivača kamenica Marija Radibratovića  otvaranje mosta predstavlja “nemjerljivo olakšanje”.

“Konačno postajemo dio Hrvatske (…) do sada smo se osjećali kao građani drugog reda”, rekao je 57-godišnjak koji uzgaja školjke u Malom Stonu.

Hina/ Foto: pxll