Home Kultura Crkva sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu postaje manja bazilika

Crkva sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu postaje manja bazilika

243
0

Foto: IKA

Crkva sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu bit će uzdignuta na čast manje bazilike u četvrtak, na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, izvijestili su iz IKA-e.

 

 

Svečanim slavljem u 19 sati predsjedat će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a Dekret pape Franje o proglašenju crkve manjom bazilikom pročitat će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

Tijekom slavlja kao prvi rektor bazilike bit će predstavljen upravitelj Župe sv. Antuna Padovanskoga fra Ivan Marija Lotar.

Izgradnja crkve sv. Antuna počela je 1931., kada se slavila 700. obljetnica smrti toga padovanskog sveca, a dovršena je 1934.

Crkvu je blagoslovio 8. prosinca 1934. tadašnji zagrebački nadbiskup Antun Bauer, a prvu misu istoga dana slavio je bl. Alojzije Stepinac.

Crkva je izgrađena prema nacrtu arhitekta dr. Jurja Denzlera. Zamišljena je kao trobrodna bazilično monumentalna crkva, spoj baziličnog stila i modernog vala u graditeljstvu. Izvana je sagrađena od grubog kamena. Na zidu iza glavnoga oltara je poliptih prof. Ljube Babića.

Posljednjih desetljeća crkva je obnavljana, a radove na uređenju pomogli su vjernici župe i svetišta.

 

 

U protekloj pastoralnoj godini proslavljeno je 90 godina od postajanja župe i 100 godina dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh te je predana molba za proglašenjem bazilikom minor.

“Počasni naslov basilica minor od druge polovine 18. stoljeća dodjeljuje papa na prijedlog ordinarija crkvama većega značenja za neki grad i biskupiju. Drago nam je da su naša geografska lokacija, pastoral, kao i povijesni značaj prepoznati i uvaženi. To nam je samo još veći poticaj da se još više dajemo i služimo svome narodu kojemu smo poslani u konkretnom vremenu”, istaknuo je provincijal fra Miljenko Hontić. (Hina)

VIŠE S WEBA
Previous articleMILJENKA KOŠTRO….ZAHVALNOST..
Next articleOdržan sastanak o formiranju Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH