Home BIH Održan sastanak o formiranju Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH

Održan sastanak o formiranju Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH

209
0
SHARE

Izaslanstvo HDZ-a BiH na danas održanom sastanku u Konjicu o formiranju Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH predvodio je predsjednik dr. Dragan Čović, uz nazočnost zamjenice predsjednika Borjane Krišto i dopredsjednice Darijane Filipović.

Na sastaku su s druge strane bili predsjednici Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić, Naroda i Pravde, Elmedin Konaković, Naše stranke, Edin Forto  i Stranke za BiH Semir Efendić.

Nakon održanog sastanka sudionici su se obratili medijima.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović je kazao da su nastavili procese koje su počeli prije nekog vremena i da će zajedno sve strane za sedam dana sjesti da razgovaraju i o Vijeću ministara.

Izrazio je nadu da će Predsjedništvo do kraja godine imenovati mandatara i da se u ovoj godini formira i Vijeće ministara i usvoji proračun.

“Što se tiče Vlade Federacije, vidjeli smo da je gospodin Nikšić kandidat za premijera, gospođa Bradara kandidatkinja za predsjednicu Federacije BiH. Cilj je što prije imati Vladu Federacije u ovoj godini, i proračun”, rekao je dr. Čović.

Predsjednik Čović je naglasio kako se raspravljalo o svemu što opterećuje odnose. Ključ je dogovor o svemu, da nema preglasavanja i da u Parlamentarnoj skupštini glatko prođe ono što je prošlo kroz Vijeće ministara, ističe.

“Svjedočimo jedno duže vrijeme da nismo uspjeli pratit ono što nas život tjera u energetskom sektoru, socijalnim problemima, inflaciji. Novi saziv će imati odgovoran posao, ako uspijemo imenovati novu vladu i imati proračun nema razloga da ne realiziramo u narednih nekoliko mjeseci ono što bi trebalo mijenjati”, istaknuo je predsjednik Čović govoreći o Vladi Federacije BiH.

“Idemo intenzivno svaku aktivnost usklađivati sa standardima Europske unije. Ako govorimo o energiji žurno donijeti sve zakone koji će osigurati financiranje u skladu sa standardima i iskustvima EU”, kazao je predsjednik Čović, naglašavajući kako je cilj cilj stvoriti atmosferu i poslati poruku prijateljima iz Međunarodne zajednice da je Bosna i Hercegovina spremna za kandidatski status. Također, izrazio je uvjerenje da ćemo za pet ili šest mjeseci gledati drugačiju politiku i vlasti.

“Nismo govorili o konkretnim resorima, ali sve smo prošli. Sa trećim partnerom treba sjesti i usaglasiti sve elemente. Ako je predsjedateljica Vijeća ministara gospođa Krišto, ako ministarstvo financija uzme jedna strana, ministarstvo vanjskih poslova će druga strana”, istaknuo je predsjednik Čović.

Osvrnuo se predsjednik Čović i na formiranje vlasti na županijskim razinama.

“Jasnog stava idemo na to da u šest županija imamo svoje ministre, među tih šest i u Zeničko-dobojskoj županiji, i drugim županijama gdje imamo kapacitet. Ljubav je obostrana. Ideja je da u ovoj godini završimo sve vlade na svim razinama”, istaknuo je dr. Čović o formiranju vlasti.

Također, predsjendik Čović je rekao da će ova koalicija formirati vlast bez obzira na rezultate žrijebanja u Hercegbosanskoj županiji i da će imati većinu od 70 posto u Domu naroda, ali je istaknuo kako nije odustao od legitimnog predstavljanja sukladno Ustavu.

“Mi smo se opredjelili da napravimo zajedničku vlast i promjene. Nismo odustali od pristupa legitimnog predstavlja konstituvnih naroda, svugdje tamo gdje se određuje kolektivnim pravima naroda, Predsjedništvu i domovima naroda. Nakon žrijebanja bit će jasniji podaci. Ovi partnerski sadržaj će u Domu naroda od 80 izaslanika vezati uvjerljivu većinu od 70 posto. To vam je mnogo više od bilo kojeg drugog pokazatelja legitimnost. Imamo složenu strukturu biranja iz Doma naroda. Ova partnerska većina će praviti i nositi izvršnu zakonadavnu vlast naredne četiri godine na razini entiteta i države“, istaknuo je predsjednik Čović.