Home Ekonomija DODIK I ORBAN: Potrebna dugoročna suradnja Banjaluke i Budimpešte

DODIK I ORBAN: Potrebna dugoročna suradnja Banjaluke i Budimpešte

800
0
SHARE

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da će ta zemlja podržati očuvanje jedinstva BiH, ali da će biti rađeno i na jačanju odnosa Budimpešte i Banjaluke.

On je rekao da je na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom zaključeno da odnosi Mađarske sa Srbima u BiH ne dostižu dostojnu razinu i intenzitet koji je moguć.

Orban: Pojačat ćemo međusobne odnose

“Pojačat ćemo međusobne odnose Banjaluke i Budimpešte i smislit ćemo dugoročnu suradnju jer za to postoje široke mogućnosti na bazi međusobnog prijateljstva dva naroda”, kazao je Orban u Budimpešti na zajedničkoj konferenciji s Dodikom, koji danas završava trodnevnu posjetu Mađarskoj.

Orban je dodao da je cilj uspostava što boljih odnosa BiH s EU i da će biti rađeno na njihovom jačanju.

On je zahvalio Dodiku što je njegovom posjetom Mađarskoj otvoreno novo poglavlje u odnosima dvije zemlje.

“Posjeta Dodika simbolizira dobre odnose Mađara i Srba koji su značajna manjina u našoj zemlji”, istakao je Orban.

On je naglasio da je pohvalno što je Dodik posjetio Srbe koji žive u raznim područjima u Mađarskoj.

“To pokazuje da srpski čelnici imaju pažnju za Srbe”, rekao je Orban.

Dodik: Budimpešta i Banja Luka mogu razvijati obimnije odnose

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da politika Mađarske podrazumijeva podršku suverenitetu i miru u BiH, ali da je zainteresirana i za razvijanje odnosa sa svim dijelovima u BiH.

Dodik je istaknuo da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i problema u odnosima i da je to dobra osnova za buduću suradnju.

“Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu razvijati mnogo obimnije odnose i tragali smo za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim”, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Dodik je naglasio da Republika Srpska može razgovarati s Mađarskom o gospodarstvu i suradnji u svim drugim oblastima koji trebaju biti podignuti na višu razinu.

Na Twitter profilu Saveza nezavisnih socijaldemokrata stoji da je Dodik Orbana upoznao sa situacijom neformiranja vlasti u BiH.

“Upoznao sam Orbana da je Srpska odmah nakon izbora formirala svoje institucije vlasti”, rekao je Dodik.

On je dodao da je Orbanu prenio stav da put BiH ka članstvu u Europskoj uniji ne dolazi u pitanje i da mu je zahvalio na podršci koju Mađarska pruža europskom putu BiH.

Dodik je istaknuo da je Mađarska spona između NATO-a i BiH i da je zbog toga veoma važno da se razumiju u vezi s tim pitanjem.

Dodao je i da se tijekom trodnevne posjete Mađarskoj sastao i s predstavnicima srpske zajednice koji su mu prenijeli zadovoljstvo da su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije.

“Poduzete su kvalitetne mjere kojima je postignuto da njihovo zadovoljstvo bude veliko i prenosim njihovu zahvalnost predsjedniku Orbanu na tome što je učinio na tom planu”, naglasio je Dodik.

On je zahvalio Orbanu i na naporima koje je uložio da odnosi Srbije i Mađarske budu na povjesnom maksimumu, ocijenivši da to stvara nove mogućnosti i za jednu i za drugu zajednicu.

“Srbi u BiH su veoma zadovoljni činjenicom da ti odnosi imaju dobro kretanje i doživljavaju maksimum, te da postoji prostor za njihovo poboljšanje”, kaže Dodik.

On je istaknuo da Orbana želi vidjeti u posjeti BiH i Republici Srpskoj kako bi nastavili održavati najvišu razinu osobnih kontakata i odnosa.

Dodik i Orban ranije danas održali su sastanak u četiri oka koji je trajao više od sat vremena, nakon kojeg su razmijenili i poklone./Srna/