Home Kultura Dom naroda PSBiH usvojio HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

Dom naroda PSBiH usvojio HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

115
0
SHARE

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je usvojio izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po žurnom postupku, koje su predložili izaslanici HDZ-a BiH (HDZ BIH – HNS).

Ovaj zakon sada ide u žurnoj proceduri u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Za je glasovalo sedam izaslanika (Marina Pendeš, Dragan Čović, Lidija Bradara, Bariša Čolak – HDZ, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Nikola Špirić – SNSD), jedan je bio suzdržan (Mladen Bosić – SDS) i šest je bilo protiv (Amir Fazlić, Asim Sarajlić, Bakir Izetbegović -SDA, Munib Jusufović – SBB, Denis Bećirović – SDP i Zlatko Miletić).

Na ovaj prijedlog su ranije bošnjački izaslanici pokrenuli vitalni nacionalni interes, a Ustavni sud BiH je odlučio da ovaj prijedlog nije štetan po vitalni nacionalni interes.

Zlatko Miletić je rekao da je ovaj prijedlog u suprotnosti s presudama Suda u Strasbourgu, u suprotnosti s Ustavom BiH i Ustavom FBiH. Ukazao je na to da prema ovom prijedlogu svaki glas nije jednako vrijedan.

Izaslanik Bakir Izetbegović (SDA) je rekao da je ovo u suprotnosti s dogovorom iz Bruxellesu, jer se, kako kaže, u sporazumu navodi da će se takva rješenja dogovarati zajednički i to u roku od šest mjeseci nakon izbora.

Mladen Bosić (SDS) je također uzeo riječ.

– Niti jedan zakon koji nije usuglašen unutar političkih aktera neće proći ili ga neće moći implementirati. Mi smo i dalje u dubokoj političkoj krizi. Stav SDS-a je da se u RS-u prihvati sve u Federaciji BiH što nije na štetu Srba i da je taj stav i dalje na snazi – rekao je Bosić.

Nikola Špirić (SNSD) je rekao da će danas glasovati za ovaj zakon, jer će se tako riješiti bar jedno pitanje u BiH./HMS/