Home BIH In memoriam don. Jozo Blažević – Joko

In memoriam don. Jozo Blažević – Joko

329
0
Sinoć se pronijela vijest kako nas je zauvijek napustio naš duhovni svećenik, vojni kapelan,  suborac, brat don. JozoBlažević – Joko.
Don. Joko nije bio samo vojni kapelan Općinskog stožera Mostar već čovjek velikog srca u teškim ratnim vremenima. Za svakoga je imao lijpu riječ i utjehu
Za vrijeme agresije na Hrvatsku tijekom 90.-ih godina prošlog stoljeća don. Joko je bio na službi u župi Drežnica. Župnu kuću stavlja na raspolaganje svim domoljubima ne gledajući na nacionalnu pripadnost.
Od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu prikupljao je humatiranu pomoć za izbjegle iz Bosne koje su  Putem spasa pristizale u Hercegovinu preko Drežnice, Vrdi, Goranaca, Bila prema Širokom Brijegu i Grudama dalje do Republike Hrvatske. Ovim putem je prošlo na desetine tisuća izbjeglih osoba.

 

 

Njegova humanost se posebno istakla u jesen 1992. godine kada je Jajce palo  u ruke JNA i srbo-crnogorskih rezervista. Desetine tisuća ljudi se slilo Putem spasa u dolinu Neretve i Drežnice. Don. Joko  s mještanima organizira prihvat izbjeglih koje sačinjavaju žene djeca i starije osobe. Na Putu spasa od Drežnice do Goranaca organizira više punktova gdje se dijelila hrana, higijenske potrepštine i pružala medicinska pomoć potrebitima.Preminuo don Joko Blažević, župnik župe Gabela kod Čapljine

 

 

Don. Joko, kao i drugi svećenici koji su bili rame uz rame s braniteljima, pomagao je i posjećivao obitelji poginulih i ranjenih branitelja HVO-a.

 

 

Poslije teškog ranjavanja, uslijedio je dug oporavak.
Nikada nije zaboravio svoje suborce članove Općinskog stožera Mostar.kojeg je i bio član.
Nakon odlaska u župu Vinjani, općina Posušje, svakog Božića i Uskrsa razmjenjivali bi blagdanske čestitke.
Dragi naš prijatelju don. Joko u iščekivanju najvećeg katoličkog blagdana ovog Uskrsa svi mi iz Udruge Organizatora Otpora HVO-a BiH, koji smo još živi, ostali smo  uskraćeni tvoje čestitke.
U našim srcima ostaju lijepa sjećanja i nikad zaboravljeni tvoj lik i tvoja djela.
HercegBosna.org • Pogledaj temu - Berlin je pao,...
Zauvijek ćeš biti u našim srcima i mislima.
Počivao u miru Božjem.
Udruga Organizatora Otpora HVO-a ,
Predsjednik, brigadir Jadran Topić
Prvi ratni zapovjednik obrane Mostara HVO-a, brigadir Petar Zelenika
Organizatori otpora HVO-a u BiH čestitali obljetnicu HR HB – Hercegovina.in

 

Previous articleDašak moga zavičaja: Naši mučenici
Next articleGeneralni Konzul RH.Zoran Piličić u posjeti Bihaću