Home Ekonomija IZETBEGOVIĆ: SDA je relativni pobjednik među Bošnjacima, HDZ apsolutni među Hrvatima, imamo...

IZETBEGOVIĆ: SDA je relativni pobjednik među Bošnjacima, HDZ apsolutni među Hrvatima, imamo obvezu ići zajedno

1008
0

-HDZ i SDA su dugo koalicijski partneri. Predstavljaju dva naroda u BiH. SDA je dobila podršku relativne većine Bošnjaka, a HDZ apsolutnu većinu Hrvata. Imamo obvezu ići zajedno, rekao je novinarima Bakir Izetbegović, predsjednik SDA nakon sastanka stranačkih izaslanstava HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

IZETBEGOVIĆ: SDA je relativni pobjednik među Bošnjacima, HDZ apsolutni među Hrvatima, imamo obvezu ići zajedno

Mir i stabilnost, europski put i masovna izgradnja Bosne i Hercegovine ključne su točke programa Bakira Izetbegovića i SDA koji će biti predstavljen javnosti početkom idućeg tjedna. Ta tri elementa, po Izetbegovićevim riječima, mogu povući zemlju naprijed.

„Ako budemo imali zrelosti i pameti, možemo imati najbolji mandat“, rekao je Izetbegović.

Prihvatljivo sve što je u skladu s Ustavom

Dogovorili smo se da će svaka buduća suradnja biti bazirana na programima te da nećemo biti difuzni u stavovima kao što nam se dogodilo prošli put“, rekao je Izetbegović.

Komentirajući problem koji je nastao neusvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH po presudi Ustavnog suda u predmetu Ljubić Izetbegović ističe da je za njega prihvatljivo sve što je bazirano na Ustavu, presudama Suda za ljudska prava i EU konvencijama i upitao se je li to moguće uskladiti. „Vrlo teško, ali nije nemoguće“, rekao je Izetbegović te dodao:

„Travanjski paket davao je rješenja koja su zadovoljavala i građanski i etnički princip, bio je balans to dvoje. Po meni to nije nemoguće riješiti“, rekao je Izetbegović.

Suprotstavljene politike kreiraju nepovjerenje

Upitan da komentira kako je moguće uraditi relaksaciju odnosa između Hrvata i Bošnjaka u BiH Izetbegović je mišljenja da je percepcija lošija nego što to pokazuje realno stanje stvari. Ne mislim da na razini običnog čovjeka postoji takav problem to je više stvar politika koje se sudaraju i uvlače narode“ rekao je predsjednik SDA i dodao:

„Naravno mi stvari vidimo iz našega kuta i da je druga strana mogla uraditi neke stvari, recimo veliki nesporazum je bio zbog toga što nije potpisan ugovor s islamskom zajednicom. Druga strana tu vidi neke druge probleme, ali mislim da bi politika u sljedećem razdoblju trebala biti pažljivija i zrelija i ne bi trebala uvlačiti narod. Ondje gdje zajedno žive Hrvati i Bošnjaci njihov odnos nije loš“, naglasio je Izetbegović.

Tzv. Bh. blok poželjan partner

Govoreći o tzv. Bh. bloku „lijevo-građanskih“ stranaka koje su izabrale predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u kontekstu toga da možda za HDZ i SDA neće biti mjesta u vlasti na razini entiteta Izetbegović kaže da će u ponedjeljak razgovarati s predstavnicima „bosanskog bloka“ kojega čine tzv. građanske stranke u BiH.

„Mi bi željeli imati tu komponentu na svim razinama vlasti kako taj segment društva ne bi ostao u opoziciji. Reforme neće biti lako uraditi pa bi ih volio imati uz sebe na jednom precizno definiranom programu gdje se nitko neće izmicati u sljedeće 4 godine“, kazao je predsjednik SDA.

Teško, ali ne i nemoguće provesti presudu “Ljubić”

Osvrćući se na neprovedene presude Ustavnog suda BiH Izetbegović kaže da će SDA podržati svaki narod i svakog građanina u Bosni i Hercegovini te se neće dogoditi da tu budu jednostrani. „Neke presude nismo uspjeli provesti. Ovo za što je zainteresiran HDZ jako je teško iskombinirati s presudom suda u Strasbourgu o pravu da se svaki građanin ima pravo kandidirati za svaku poziciju uključujući i člana Predsjedništva. Trudit ćemo se da tu stvar uradimo i SDA će biti od pomoći“, kazao je Izetbegović.

Članice tzv Bh. bloka izjavile su da neće razgovarati s HDZ-om da bi samo dan nakon toga kazali da mogu razgovarati, a da ne očekuju previše od tih pregovora. Bakir Izetbegović kaže da je HDZ BiH stvarna činjenica kao i SDA. „Rizično je i vrlo teško bez SDA nešto uraditi tako da će morati doći do sazrijevanja stava tog bloka u vezi s ove dvije stranke“, naglasio je lider SDA.

„Ne bira bošnjački narod hrvatskog člana Predsjedništva“

Upitan da se izjasni je li mu prihvatljivo načelo da jedan narod drugome narodu bira političke predstavnike i hoće li ulaziti u vlas ako ona ne bi sadržavala legitimne  predstavnike nekog od konstitutivnih naroda Izetbegović kaže da ne biraju narodi nego birači.

„ Ne bira bošnjački narod hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Vjerovano je većina tih birača Bošnjaka. Jako teško ćemo naći rješenja da se usklade presude suda u Strasbourgiu i Ustavnog suda BiH, ali nije nemoguće. Na momente smo bili jako blizu preko Travanjskog paketa pa i Fullovog modela“, naglasio je Izetbegović te dodao da su u kontekstu uspostave vlasti u Federaciji BiH pobjedničke stranke SDA i HDZ BiH:

„SDP je također dobio snažnu podršku jednog segmenta ovog društva, a DF ima člana Predsjedništva pa su i to za nas relevantne stranke. To je za nas bitno. Vidjet ćemo što će na kraju biti. Ovaj `ljevičarski` blok bi mogao imati malo više osjećaja za realnost i spremnosti za kompromis“, zaključio je Bakir Izetbegović./B. Galić

Previous article“Iz Kuta Naše Kraljice “IZLAZAK”
Next articleKRVAVE STOPE