Home BIH MEDVED U MOSTARU: Sva prava koja imaju branitelji iz RH imaju i...

MEDVED U MOSTARU: Sva prava koja imaju branitelji iz RH imaju i branitelji koji su bili pripadnici HVO-a

96
0

Koordinacija Ministarstva hrvatskih branitelja RH s predstavnicima krovnih braniteljskih udruga HVO HRHB-a održana je danas u Mostaru tijekom koje je naglašeno kako sva prava koje imaju branitelji iz Republike Hrvatske imaju i hrvatski branitelji koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

VIDEO Medved: Sva prava koja imaju branitelji iz RH imaju i branitelji koji su bili pripadnici HVO-a - www.vecernji.ba

Sva prava koja imaju branitelji iz RH imaju i branitelji koji su bili pripadnici HVO-a / Bljesak.info | BH Internet magazin

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je današnji radni sastanak imao za cilj analizirati realizaciju zakonskih rješenja i svih mjera koje Vlada RH, a posebno ministarstvo branitelja, usmjerava prema populaciji pripadnika HVO-a.

– Ono čemu smo svjedočili iz izvješća i stavova predsjednika braniteljskih udruga me raduje. Gotovo da nema ni jednog otvorenog pitanja koje bi iziskivalo žurno rješavanje. Većinu njih smo riješili, a riješili smo ih u našem zajedništvu i partnerstvu – izjavio je Medved.

Kako je kazao, pripadnici HVO-a su u Zakonu o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata snažno zastupljeni.

– Svi ratni vojni invalidi (RVI) iz HVO-a, sve obitelji naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja prepoznati su u našem zakonu o hrvatskim braniteljima, kao i u mirovinskom sustavu RH. Išli smo korak po korak, a ovaj posljednji čin izmjena Zakona, koji je nastupio početkom ove godine, omogućio je svim RVI, bez obzira na postotak invalidnosti, podnošenje zahtjeva i reguliranje mirovine u RH – podsjetio je hrvatski ministar branitelja.

Ovo ministarstvo nastavlja s raznim aktivnostima kako bi pomoglo hrvatskim braniteljima, a sve te pogodnosti mogu koristiti i hrvatski branitelji iz BiH.

– Hrvatska je izgradila četiri veteranska centra, izgraditi ćemo ih još pet i nastavljamo sa širenjem te mreže. Već ove godine započinjemo sa izgradnjom braniteljskih centara, riječ je o usluzi za branitelje koji su u potrebi za trajnim smještajem. Imamo i program preventivnih sistematskih pregleda, a njega ćemo omogućiti i pripadnicima HVO-a, omogućiti ćemo im i korištenje veteranskih centara za rehabilitaciju i poboljšanja kvaliteta njihovog zdravlja, omogućit ćemo im smještaj u braniteljske centre za sve koji su u potrebi – potvrdio je Medved te dodao kako je to „rezultat jasne politike, opredjeljenja i konkretnih mjera koje smo najavili i prije osam i prije četiri godine.“

Ministar je i svom obraćanju medijima iskazao i potporu izgradnji Muzeja HVO-a u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru.

– Uz potporu udrugama, želim istaknuti i potporu radu Memorijalno-dokumentacijskog centra u Mostaru, kao i potporu realizaciji Muzeja Domovinskog rata ovdje u Mostaru koje je naše ministarstvo prepoznalo kroz javni poziv. S izgradnjom tog muzeja budućim generacijama ostavljamo istinu o Domovinskom ratu – zaključio je Medved.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović zahvalio je ministru Medvedu za sve što je učinio kroz proteklih osam godina svog mandata.

– Jedno od osnovnih načela kojim se mi vodimo je zaštita dostojanstva Domovinskog rata i naših branitelja te to činimo u najboljoj vjeri i suradnji s ministarstvom branitelja RH – kazao je Čović.

Čović je također iskazao zadovoljstvo statusom branitelja HVO-a koji oni imaju u hrvatskom zakonu./Fena/HMS/

Previous articleBranka Subašić………Misli ……
Next articleTjedni komentar… Radu Krivokapić Radonjić dobitnicu nagrade za najbolju svjetsku modnu dizajnericu je upravo taj uspjeh doveo do dugoročne suradnje sa medijskim svijetom 21-og stoljeća.