Home BIH MILANOVIĆ: ‘Educated guess’ je da Hrvati još uvijek haju za BiH, Europskom...

MILANOVIĆ: ‘Educated guess’ je da Hrvati još uvijek haju za BiH, Europskom sudu za ljudska prava nije posao krojiti ustave

487
0

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak u Vatikanu s papom Franjom o stanju u regiji, Europi i cijepljenju protiv covida-19 i složio se s poglavarom Katoličke Crkve da je cijepljenje “čin ljubavi prema sebi”.

“U Vatikanu su inače svi cijepljeni, očito prevladava jedan znanstveni pogled na problem, a i maske se nešto slabo nose”, rekao je Milanović novinarima nakon susreta s Papom.

“Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti s mjerama. To nije znanstveno pitanje, ovo više veze sa znanošću nema. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće, što je to, znanost ili su to metode koje podsjećaju na tridesete godine?”, rekao je Milanović nakon privatne audijencije.

“Poručio sam građanima da se cijepe, ali građani imaju pravo na zaštitu od samovolje. Ja se pitam gdje su tu borci za ljudska prava, gdje je Europski sud za ljudska prava koji ima ambiciju krojiti ustave drugim državama, prati nos BiH s nekakvim slučajevima Sejdić i Finci što im uopće nije posao, a ovdje ih nema”, istaknuo je, odavši da bi htio čuti stav Suda o pravima ljudi da izađu iz kuće i da im se to brani zato jer nisu cijepljeni.

Papa kaže da je cijepljenje čin ljubavi, a hrvatski biskupi su nedavno objavili priopćenje o cijepljenju i mjerama u kojem navode da cijepljenje mora biti dobrovoljno, a testiranje neinvazivno.

“Ne mislim ja da je to različito”, rekao je Milanović. “Papa je dobro rekao, cijepljenje je čin milosti i ljubavi prema sebi”

Milanović je izjavio da Franjo ima “interesantne stavove o Bruxellesu kao o jednom već pomalo otuđenom centru moći koji ne shvaća da su europske države povijesno nacionalne države…”.

Rekao je da mu je Papa poklonio mozaik vinogradara koji bere lozu, svoje radove i govore, a on njemu glagoljaški misal kneza Novaka iz 14. stoljeća.

S državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom Milanović je razgovarao o situaciji u susjedstvu Hrvatske, posebno u BiH.

Pričali su i o “svim onim stvarima koje nas muče i koje uz pomoć Vatikana možda možemo bolje riješiti”, rekao je predsjednik RH.

“Njihov stav je onakav kakav nama odgovara. Oni mogu pomoći, naravno postoje granice u tome, a možemo si pomoći i mi sami jer smo članica EU-a i NATO.”

“Dok god Hrvati inzistiraju da im se ne oduzima pravo da izabiru svog predstavnika i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni i neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima. ‘Educated guess’ je da Hrvati još uvijek haju za Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao da je Papa pozvan u posjet Hrvatskoj. “On ima i puno godina, nisam siguran da bi Papa nakon 80 godina trebao biti globetrotter, ali apsolutno je dobrodošao u Hrvatsku”, rekao je Milanović.

Hrvatska već godinu dana nema veleposlanika pri Svetoj Stolici i to je pitanje tijekom susreta pokrenuo kardinal Gallagher, rekao je Milanović.

Na izravni upit novinara hoće li potvrditi Davora Stiera za novog veleposlanika u Vatikanu, predsjednik je rekao da se drži nekih pravila ponašanja, među kojima je i ono da se imena budućih veleposlanika javno ne objavljuju, bez obzira na to što ga neki smatraju “uličarem”.

Milanović je rekao da je Stier u Argentini uređivao ustaške novine. “A to ne znate, znate da je iz Argentine? Bio je politički aktivan, jedna od zadnjih stvari je da je uređivao ustaške novine. A što je tamo radio? Sladoled prodavao sigurno nije.”/HMS/

Previous articleTjedni komentar…državnički nastup gradonačelnika Mostara Maria Kordića u Francuskoj.
Next articleMarina Vukoja “Suze nad povijesnim biserom, trpnje, boli i razočaranja! 3”