Home Ekonomija Ministar Čordaš uručio ključeve novoizgrađenih kuća povratnicima u Tesliću

Ministar Čordaš uručio ključeve novoizgrađenih kuća povratnicima u Tesliću

1031
0
SHARE

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš i načelnik općine Teslić Milan Miličević uručili su ključeve novizgrađene kuće hrvatskom povratniku Marku Pranjiću u teslićkom naselju Studenci, koja je sagrađena u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Čordaš je rekao novinarima da je okviru ovog programa izgrađeno 29 stambenih jedinica za hrvatske i bošnjačke povratnike na području općine Teslić ukupne vrijednosti 888.812 KM, a da će u naredna dva do tri dana ključevi biti uručeni za njih 26.

On je pojasnio da je riječ o donatorskim sredstvima iz 2013. godine.

“To su sredstva iz 2013. godine i tu je negdje uvijek mali trag tuge što ne uspijevamo to brže uraditi, ali i zahtjevi donatora su veliki, tako da se i mi moramo malo uklapati u te europske i svjetske standarde”, izjavio je ministar Čordaš.

On je naveo da će se u ovu lokalnu zajednicu kroz projekte izgradnje kuća i infrastrukture investirati oko 2.000.000 KM.

“Već 34 kuće su u fazi projektovanja, a i u ovom sljedećem projektu, koji će ići u 2019/20. godini, biće još deset kuća”, najavio je ministar Čordaš.

Korisnik kuće Marko Pranjić, zahvalio je Ministarstvu i donatorima koji su mu omogućili da ponovo živi u svojoj kući.

Na svečanosti je nazočio i potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković