Home Kultura Nakon Hebranga još četiri generala napustila Generalski zbor

Nakon Hebranga još četiri generala napustila Generalski zbor

752
0

Četiri generala, dva brigadira i jedan pukovnik istupili su iz Hrvatskog generalskog zbora nezadovoljni ponašanjem te udruge u aktualnim događajima.


Pismo su HGZ-u poslali 2. svibnja 2020. godine. U pismu navode:

“Poštovani članovi udruge građana Hrvatski generalski zbor, sukladno Statutu HGZ-a i odnosu udruge prema situaciji i društvenim pojavama ne osjećamo više svrhu i potrebu našega članstva i djelovanja u udruzi  građana kojoj smo dragovoljno pristupili te naše članstvo smatrajte završenim s datumom naznačenim na dopisu.

Generali: Željko Glasnović,  Željko Šiljeg, Miljenko Lasić, Ivica Primorac

Brigadiri: Stjepan Gašljević, Ivan Ančić

Pukovnik Ivica Tomić

Napomena: General Željko Glasnović  napominje ako nije do sada isključen iz udruge da ovim dopisom i službeno prestaje njegovo članstvo u HGZ-u.”

“Napustio sam Hrvatski generalski zbor, a razlozi napuštanja HGZ-a navedeni su pismu. Odlazim mirno, dostojanstveno i bez ikakve svađe”,  kazao nam je general Željko Šiljeg.

Pričuvni general dr. Andrija Hebrang je nakon Milanovićeva bijega iz Okučanima istupio iz HGZ, a kao razlog je naveo “višekratno kršenje Statuta Zbora i temeljnih principa zbog kojih je Zbor osnovan i zbog kojih je postao njegov član”.

U veljači  2019. su  ostavke na sve dužnosti u Hrvatskome  generalskom zboru dali generali Ivan Tolj i Ivan Kapular. Ostavke su dali  “zbog šutnje HGZ-a a na dodjelu Medalje Grada Zagreba bivšem Budimiru Lončaru, javno prokazanim šefu OZNA-e, zadnjem ministru vanjskih poslova SFRJ i zagovorniku emarga na uvoz oružja u vrijeme agresije na Hrvatsku”.

Ostavku na mjesto u Upravnom odboru Hrvatskog generalskog zbora u listopadu 2018. podnio je i brigadir Željko Sačić. Brigadir Sačić ostavku je dao zbog sporenja oko braniteljskog prosveda u Vukovaru, a povod je bila  izjava šefa HGZ-a generala Pavla Miljavca da “HGZ neće ići na prosvjed u Vukovaru, no da članovi pojedinačno mogu ići ako to žele”.

M. Marković/Foto:press

Previous articleSridom u Sridu Ako radimo isto, sve će isto biti, povijest će se ponavljati
Next articleVaša potpora dobijanju kandidatskog statusa BiH preznačajna