Home Kultura Poruka zajedništva počiva u Središnjoj Bosni: HDZ BiH je najjača stranka u...

Poruka zajedništva počiva u Središnjoj Bosni: HDZ BiH je najjača stranka u Uskoplju

948
0

Boreći se za naš narod, razvoj, ostanak i opstanak, za naše zajedništvo, želimo ostati veliki politički narod i biti svoj na svome, počeo je danas svoje izlaganje hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, u prepunom Domu kulture na predizbornom skupu, okupljenima u Uskoplju.

-Ovaj skup je vidno različit od prethodnih koje smo imali u Središnjoj Bosni, a rekao bih i od svih drugih koje smo organizirali. Ovaj skup nudi primjer jednog mladog čovjeka, našeg Dražana, koji je slika mladih ljudi i načina na koji bi trebali predvoditi svoj narod i Hrvatsku demokratsku zajednicu. Ovo govorim iskreno i od srca, jer živjeti sa svojim narodom i dijeliti njegove probleme, biti ponosan i ostati čvrst, ne saviti kralježnici ni pred kim, a ujedno poštivati susjede i prijatelje, te u tom zajedništvu postići da te oni s kojima živiš i djeliš domovinu poštuju i vole. To je veliko, a ti si to uspio Dražene i nastavi tako i dalje, kazao je dr. Čović.

-Jedini put za Uskoplje, Središnju Bosnu, ali i za Bosnu i Hercegovinu je uvezati sve što hrvatski diše u jedno veliko zajedništvo. To zajedništvo treba proširiti jednako i sa našim prijateljima s kojima živimo, Bošnjacima i Srbima. Projekt Hrvatskog narodnog sabora to potvrđuje i nema više onih koji to dvoje, jasno je kazao predsjednik Čović.

-Uvjeren sam da će europska BiH biti uređena po mjeri sva tri naroda, isključivo jednaka tri konstitutivna naroda od kojih će svaki narod imati svoj prostor i europsku budućnost. Međutim mi kao najmalobrojniji narod, mi jednostavno smo osuđeni i moramo biti mnogo bolji od drugih da bi na isti način vrednovali naš rad.

-Čuvat ćemo ove prostore, živjet ćemo ovdje dobro ali opet mi moramo imati jasnu viziju, imati jasno poslanje što nam je zadatak, svjesni biti odgovornosti i prošlosti, imati prema onome što jest naša baština, naša kultura, tradicija i to je onaj ponos koji nam ne smije nikada dopustiti da savijemo pred bilo kome ili se sakroti u neku mišju rupu. To je ponos hrvatskog naroda i ne stidimo se toga. Poruka zajedništva počiva na Središnjoj Bosni.

-Ovdje u Srednjoj Bosni imati 11 ili 12 predstavnika, ja duboko vjerujem čak i 12, ovaj put a to će značiti da će te vi na prvom Saboru reći treba nam pola vlade za predstavnike hrvatskog naroda. To će značiti da ćemo imati Vladu u Središnjoj Bosni paralelno uspostavljenu s onim zrcalom u HNŽ-u po istim kriterijima, istim mjerilima, a to onda znači da ćemo imati većinu u Domu naroda koji nitko neće moći preglasati kao što Lidiju neće nitko moći preglasati u četvrtak, kao ni tebe Dražene bez obzira koja je rješenja netko naumio, to znači da ćemo u konačnici imati hrvatskog člana Predsjedništva BiH. To je rezultat koji se danas veže za Uskoplje, za vaš odaziv danas ovdje, poruka koji mi šaljemo danas s ove govornice ovdje, rezultat je Središnje Bosne i njen utjecaj da mi kad god razmišljamo o bilo kojem problemu hrvatskog naroda u BiH u središte interesa staviti Središnji Bosnu. To je poruka koju govorim uvijek, zaključio je dr. Dragan Čović.

Nikola Lovrinović, nositelj liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH obraćanje u Uskoplju je posvetio medijima, Zakonu o RTV sustavu odnosno kanalu na hrvatskom jeziku počevši od 2005. kada je zakon donesen mimo volje hrvatskih predstavnika otkada traje borba za njegovu izmjenu.

“Ono što naša javnost očekuje od RTV sustava su stradanja u Travniku, Zenici, Posavini, Republici Srpskoj,pitanja poput  povratka raseljenih Hrvata te priloge o njihovom životu u mjestima gdje se vraćaju. Želimo vdijeti kako Hrvati žive na cijelom prostoru BiH, šta je sa Trapistima u Banja Luci, kakav je život u Dobretićima, Kreševu, kako su se Hrvati ponašali u Domovinskom ratu, što je s našim tvornicama,  obnovama crkava i kapelica, proslavama naših patrona, što se događa na Sveučilištu u Mostaru. Jer sve to je hrvatski identitet i o njemu se mora govoriti” kazao je Lovrinović.

-Ovakvu atmosferu mogu stvoriti samo ljudi  koji su svjesni kako je važno razdoblje u kojem se nalazimo i kako su važne odluke koje su pred nama, kao što je hrvatski narod zajedno s HDZ-om od turbuletnih vremena demokratskih promjena znao da se treba organizirati i braniti na ovim prostorima. Naš se narod znao oduprijeti svim pokušajima ugrožavanja i omalovažavanja hrvatskog naroda, kazao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije i nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred Srednjobosanske županije.

-Pokušali su promjenama Ustava Federacije uništiti poziciju hrvatskog naroda, kao političkog subjekta i zavladati Federacijom, kao entitetom jednog naroda. Pokazali smo da im to neće uspjeti, kao što ste vi pokazali da se možete oduprijeti omalovažavanju Hrvata u Uskoplju.

-Hrvatski narod i HDZ krasi ono nešto što drugi nemaju. Unatoč svim problemima i poteškoćama povezuje nas borba za prava našega naroda. Želimo imati mir, ustrajnost i snagu, a pokazali smo da smo uvjereni u ispravnost naših ciljeva i da ćemo istrajati u cilju da izborimo prava hrvatskoga naroda u Federaciji, ali i na svim drugim razinama, kazao je Čavara.

– Naši pradjedovi su nama ostavili u nasljeđe puno toga i mi trebamo to ostaviti našim generacijama, zato je veoma važno da ova županija i županijski sabor u narednom mandatu ima 12 hrvatskih zastupnika, zato je potrebno izići na izbore, da možemo odlučivati i sprovesti sve ono što smo zacrtali, sve ono zašto smo se borili, sve ono zašto su naši sinovi i braća izginuli i ostavili kosti na ovom prostoru. Nemamo pravo te grobove ostaviti, nemamo pravo pogledati majkama našim u oči i reći mi smo se predali, nismo mogli, nismo htjeli ili eto, nije nam se nešto dalo, ne, nemamo pravo na to, kazao je general Ilija Nakić, nositelj liste za županijsku Skupštinu Srednjobosanske županije.

-Radit ćemo svih 24 sata, borit ćemo se jednim jednakim intezitetom, borit ćemo se onako kako su se oni borili, samo na drugačiji način, demografskim sredstvima i izborit ćemo pravo i ravnopravnost hrvatskog naroda i u ovoj županiji i na višim razinama. Ja smatram da 7. listopada Hrvatima Središnje Bosne i Hrvatima u BiH ne treba puno objašnjavati, mada oni koji žele da ne izađemo na izbore, koji lažu, neće utjecati na vas ja sam siguran. Hrvatski narod je pametan, mi vjerujemo u vas, vi vjerujete u nas, naglasio je general Nakić.

Dražen Matišić predsjednik OO HDZ BiH Uskoplje podsjetio je na fantastičan rezultat koji je HNS na čelu sa HDZ-om u ovoj općini ostvario te najavio da će 7. listopada rezultat biti još bolji, jer sa devet vijećnika u Vijeću HDZ je u Uskoplju najjača polotička opcija.

Uskoplje je definitivno na političkoj mapi BiH jer o našim projektima raspravlju i Vijeće ministara, županijska i federalna vlada, kazao je Matišić te zahvalio svima koji su im ukazali povjerenje i omogućili sve to, te je spomenuo samo neka od važnijih obećanja i projekata koji su na ovom području ispunjeni.

“Sve možete očekivati ali da se sakrivamo i savijamo leđa, to nećete dočekati u Središnjoj Bosni ni Uskoplju” poručio je Matišić osvrnuvši se na kritike nakon proslave obljetnice HR HB.

Izaslanstvo je prije skupa odalo počast poginulim hrvatskim braniteljima ali i posjetilo župnika Župe Uznesenja BDM fra Vinka Markovića, koji je iskazao zadovoljstvo susretom i mogućnošću razmjene mišljenja i osjećaja pogotovo zbog predstojećih izbora. “Molit ćemo Boga da vam da snage za nastavak borbe za naš narod. Znamo sve što se događalo kroz prošlost i sve nepravde koje trpimo i danas. Vaša uloga je velika stoga vam želim sve najbolje u očuvanju hrvatskih prava koje ćete nadam se zastupati”, kazao je župnik te posebno pohvalio suradnju s lokalnim predstavnicima HDZ-a u Uskoplju.

Previous article“Javna Potpora JULINETI JURIĆ i HDZ-u HNŽ-a od “Ratnih Zapovjednika “HVO-Poskok-Bojnei poziv svim Braniteljima da daju svoju potporu
Next articleSAFET NAREDIO: Kako su portal Vijesti.ba postali ultranacionalistički i antihrvatski