Home Ekonomija POTPISAN UGOVOR: Mostar se preko Beograda povezao s preko 80 destinacija od...

POTPISAN UGOVOR: Mostar se preko Beograda povezao s preko 80 destinacija od Europe do Amerike

105
0

U Gradskoj vijećnici u Mostaru danas su potpisani ugovori između Grada Mostar, Air Serbie i Zračne luke Mostar. Ugovore o uspostavi izravne zračne linije na relaciji Mostar-Beograd, koja će biti dostupna od sredine travnja travnja do konca listopada, tri puta tjedno , potpisali su gradonačelnik Mostara, Mario Kordić i Jirži Marek, generalni direktor Air Serbia.

-Dakle, tada su bile puno manje ambicije, a danas sa zadovoljstvom mogu reći da smo napravili očekivani rezultat. Tu su tri godine truda i rada Uprave, Gradske administracije, vijećnika, svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini su rezultirali time da Grad Mostar ima četiri značajna haba, a to su Minhen, Rim, Beograd i Zagreb. To znači da smo manje -više s čitavim svijetom povezani, konkretno s ovom linijom Mostar- Beograd, to je nebrojen broj gradova u čitavom svijetu s kojima će Mostar biti od 15. travnja povezan – rekao je Kordić, prenosi Avaz.

Novi dizajn

Naveo je i da Zračna luka Mostar dobiva svoj novi dizajn dole, jer, kako je naveo, broj putnika koji se očekuje žele dočekati onako kako to spada u jednom modernom objektu s kompletnom.

Boško Rupić, direktor za komercijalu i strategiju Air Serbia, kazao je da će letovi za Mostar ići ponedjeljkom, petkom i nedjeljom. Destinacije koje će imati vezu preko Beograda, pa dalje po Zapadnoj Evropi, kako je naveo, su Njemačka, Francuska, Nizozemska, Belgija, zemlje Skandinavije, Italija, ali destinacije u jugoistočnoj Europi od Bukurešta, Istanbula, Atene pa nadalje.

– Za nas je ovo nastavak širenja prometa u regiji, Mostar je ,praktično, 17. destinacija na teritoriji bivše države ka kojoj letimo. Očekujemo da će biti putnika na relaciji Beograd -Mostar i obrnuto, ali isto tako očekujemo veliko učešće putnika koji preko Beograda putuju dalje, čak, postoje konekcije i za Sjedinjene Američke Države- rekao je Rupić.

Činu potpisivanja ugovora prisustvovala je i Andrijana Katić, federalna ministrica prometa i komunikacija koja je podvukla da je ovo veliki uspjeh Zračne luke Mostar , ali i za Grad Mostar, Hercegovačko-neretvansku županiju i, općenito za regiju Hercegovine, ali i cijelu Federaciju BiH.

-Drago mi je što smo sudjelovali, ja na čelu ovog resora i Vlada Federacije BiH u realizaciji ovoga projekta tako što smo u 2023. godini osigurali 1,3 milijuna KM za subvencije letovima, ali nećemo se zaustaviti na tome. U ovoj godini predvidjeli smo proračunu sredstva za unapređenje avioprometa i to u iznosu od sedam milijuna KM. i Ohrabrujem Upravu Zračne luke Mostar da bude ambiciozna u uvođenju novih zračnih linija, a dali smo jednu vrstu obećanja da će Vlada F BiH, odnosno resorno ministarstvo, pružati im podršku i pratiti ih u tim njihovim aktivnostima-poručila je Katić.

Zaokružena priča

Marko Đuzel, ravnatelj Zračne luke Mostar rekao je da je današnji ugovor vrlo značajan iz razloga što je time zaokružena priča četvrtoga haba.

– Kada kažemo da se rijetko koja zračna luka može time pohvaliti, onda to nije prepotentno, jer, ova četiri haba nam puno znače . Za Beograd se veže preko 80 destinacija, od Zapadne Europe do Amerike i taj segment, tranzitnih putnika će nama puno značiti – kazao je Đuzel.

Velibor Milivojević, dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara kazao je da je mnogo truda uloženo u uspostavu ove linije.

-Pored svih veza i benefita koje će imati građani Mostara na povezivanju ljudi, robe i novca, ovaj ugovor se potpisao i na dan kada obilježavamo 100 godina od smrti našeg velikog pjesnika, Alekse Šantića i sigurno kada Pošte Srbije tiskaju marku s njegovim likom, evo, na ovaj način se povezujemo-naveo je on.

Cijena karte, koje su već dostupne prodaji, u jednom smjeru iznosi 56 eura, a povratna je 104 eura./HMS/

Previous articleVijećnik iznenadio sve: Kratko se obratio i napustio Gradsko vijeće Širokoga Brijega
Next articleMarina Vukoja………Šetnja ……..