Home Video Predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto: Odluka SIP-a o Domu naroda...

Predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto: Odluka SIP-a o Domu naroda neustavna je i nezakonita

1037
0

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, koja je i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, nazvala je neustavnom i nezakonitom odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) o načinu izbora izaslanika za Dom naroda Federacije BiH čime bi se trebala omogućiti uspostava vlasti na svim razinama u toj zemlji.

“Ova je odluka neustavna pa i nezakonita”, rekla je u izjavi za medije u Mostaru Krišto pojašnjavajući kako je Ustavni sud BiH upravo izbrisao odredbe koje utvrđuju način izbora izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH.

“SIP kao tijelo koje treba organizirati i provoditi izborne rezultate po Izbornom zakonu BiH nema nikakve ovlasti donositi odluku i propisati koliko koja županija daje izaslanika. Ovime se SIP stavlja u ulogu zakonodavca”, pojasnila je Krišto. Navela je kako je odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da se iz svake županije bira po jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin posve suprotna odluci Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić iz 2016. godine.

Ustavni sud je tada izbrisao rečenicu da se iz svake od 10 županija bira po jedan predstavnik triju konstitutivnih naroda u Dom naroda te je zbog toga posve uklonio i način raspodjele mandata zastupnika iz županija.

“Odluku koju je SIP donio je suprotna odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda kada je u pitanju Dom naroda. Suprotna je i Ustavu BiH s obzirom na to da su donijeli odluku u kojoj stoji da se iz svake županije bira po jedan izaslanik iz svakoga naroda iz svake županije ukoliko je tamo izabran”, dodala je Krišto.

Po njezinim riječima bi, po ovome modelu SIP-a, Posavska županija s 36.000 Hrvata birala jednog izaslanika u Dom naroda, jednako kao i Bosansko-podrinjska županija u kojoj žive tek 24 Hrvata. To stvara razliku u vrijednosti mandata od 1400 puta, što je Ustavni sud BiH osporio.

Upitana hoće li se hrvatske stranke, okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH, žaliti na ovakvu odluku Krišto nije dala jednoznačan odgovor.

“Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo poziciju konstitutivnih naroda, odnosno legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama”, rekla je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto. Dodala je i kako je upravo u tijeku rasprava pred Ustavnim sudom o njezinoj apelaciji, kojom se traži poništavanje prijepornih odredaba Ustava Federacije BiH o načinu biranja izaslanika za Dom naroda Federacije BiH.

U slučaju da se primijeni sadašnja formula SIP-a za raspodjelu mandata, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora imale bi najmanje 12 od 17 izaslanika Domu naroda FBiH, što ih čini nezaobilaznim partnerom za sudjelovanje u vlasti i donošenje svih odluka, prenosi Direktno.hr.

(Dnevnik.ba)

Previous articleIvan Kvesić proglašen najboljim sportašem Grada Zagreba
Next articleČin smjene svih veleposlanika hrvatske nacionalnosti izraz je političkog revanšizma i nepoznavanja osnova diplomatske prakse