Home Ekonomija Predsjednica: Arbitraža je mrtva, potpuno je jasno da je slovenski državni aparat...

Predsjednica: Arbitraža je mrtva, potpuno je jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut

751
0

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavila je u subotu kako je potpuno jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici te da se spor može riješiti samo bilateralno, reagirajući na izvješće slovenskog povjerenstva iz kojeg proizlazi da je slovenska država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražne agentice i arbitražnog sudca.

“Slovenija je konačno priznala skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitraže. Sada je potpuno jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod. Arbitraža je odavno mrtva, a spor se može riješiti samo bilateralno”, napisala je na Twitteru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Iz izvještaja na koji se u subotu pozvao Večernji list proizlazi da je slovenska država preko obavještajnih službi sve vrijeme sudjelovala u prikrivanju komuniciranja slovenske arbitražne agentice Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca te da se slovenska obavještajna služba SOVA počela pripremati za arbitražu još početkom 2009. a arbitražni sporazum potpisan je ujesen.

Ističu kako izvještaj slovenskog parlamentarnog Povjerenstva za nadzor obavještajnih službi (KNOVS) nedvojbeno potvrđuje da je slovenska strana bila ta koja je u cilju arbitražne prijevare upregnula državni aparat i svoje tajne službe.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman vjeruje da je sada stvoren put za rješenja bilateralnog pitanja putem pregovora Hrvatske i Slovenije. “Ovo samo može biti pokazatelj da je doista i slovenska strana priznala vlastitu grešku i krivnju. Mislim da je to dobar put da se vratimo za stol i počnemo pregovarati jer je to bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije”, rekao je Grlić Radman novinarima u subotu u Zagrebu na Cvjetnom trgu ispred štanda za prikupljanje potpisa aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“S Hrvatske strane postoji dobra volja i uvijek je postojala. Siguran sam da ćemo sa slovenskim susjedima i prijateljima naći odgovarajuće rješenje”, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.


TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
Rešite se bolova u zglobovima kod kuće! Bez bola za 7 dana

Grlić Radman dodaje da je vrijeme da se to pitanje “skine s dnevnog reda jer nas opterećuje”. Hrvatski sabor je još krajem srpnja 2015., nakon što je Slovenija nepovratno kontaminirala arbitražni proces, donio jednoglasnu odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora. (Hina)

Previous articleMIKULIĆ NAKON KONGRESA U ZAGREBU: Politike prema mladima okosnice su rada EPP-a
Next articleNajava: Hrvatski narodni sabor (HNS) održat će 8. (osmu) sjednicu Predsjedništva HNS-a, u ponedjeljak, 25. studenog 2019. godine u Mostaru.