Home Ekonomija Svečano otvoreni 26. „Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević“

Svečano otvoreni 26. „Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević“

534
0

Svečanom akademijom sinoć su otvoreni 26. „Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević“ u Orašju koji će trajati sve do 4. rujna a će publika uživati u vrhunskim filmovima hrvatske filmske produkcije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na otvorenju upriličen je glumački umjetnički program gdje su glumci Hrvatskog narodnog kazališta Osijek i Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca i Orašja igrali skraćenu i adaptiranu verziju „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, prilagođenu, kako je kazano, ovom vremenu i prostoru Orašja.

Otvaranju festivala Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević u Orašju, nazočio je i brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, koje je predvodio predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH dr. Dragan Čović, koji je i visoki pokrovitelji filmskog festivala uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Nazočne je na otvaranju Dana hrvatskog filma pozdravila i Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

„Dugo godina velika većina nas nazočnih svjedoči održavanju ove iznimno značajne manifestacije, koju pamtimo i sjećamo je se po ugodnom druženju, lijepim i ugodnim uspomenama, a ja ću dodati i po gostoprimstvu naše Posavine. Kontinuitet održavanja ove manifestacije najbolje govori o njenom značaju, jer se nije nikada prekidala, pa ni u najtežim vremenima koje su pogađale Posavinu, u vrijeme velikih poplava pa i u ovo vrijeme pandemije koronavirusa. Govoriti o značaju, a ne spomenuti utemeljitelja i inicijatora značajne manifestacije ne bi imalo nikakvog smisla. Ivo Gregurević, veliki hrvatski glumac, utemeljitelj, inicijator, pun samopouzdanja i pozitivne energije ugradio je sebe kroz Dane hrvatskog filma ovdje u Orašju u Posavini, te učinio ovo mjesto pravim razlogom dolaska brojnih gostiju i posjetitelja što svjedoči i ova večerašnja večer. Sadržajan i bogat program ove manifestacije sigurno je i doprinos i jačanju veza koji se odvijaju unutar kulture kao jednog od identiteta a uz naš jezik i bogatu tradiciju koja se već 26 godina odvija ovdje u Posavini, doprinos je jačanju općenito hrvatskog identiteta u BiH i šire“, kazala je Borjana Krišto zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u svome govoru, te je uputila čestitke domaćinima i organizatorima. Krišto je pozvala sve nazočne da u budućnosti budu svaka vrsta potpore i pomoći društvenom događaju i manifestaciji Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević“ u Orašju.

Nagradu „Ivo Gregurević“, a ove godine dobili su Zrinka Cvitešić i Goran Grgić.
Dužnosnike Vlade Republike Hrvatske predvodila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija i izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, koja se obratila i službeno otvorila Dane hrvatskog filma.

Prije same svečanosti otvorenja 26. Dana hrvatskog filma, dužnosnici su položili vijence i svijeće na posljednjem počivalištu Ive Gregurevića, te ovom velikom glumcu odali poštovanje i zahvalu./HMS/

Previous articleTjedni komentar “Predsjedniče Federacije, vrhovni zapovjedniče Hrvatske Republike Herceg Bosne čestitke…. “
Next articleMarina Vukoja :Zovu me Sjećanja “Život i put duvandžija “