Home Ekonomija Tjedni komentar “Predsjedniče Federacije, vrhovni zapovjedniče Hrvatske Republike Herceg Bosne čestitke…. “

Tjedni komentar “Predsjedniče Federacije, vrhovni zapovjedniče Hrvatske Republike Herceg Bosne čestitke…. “

378
0
SHARE
Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Republika BiH, su supotpisnice Washingtonskog sporazuma  od 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države. Činjenično je HRHB nastavila živjeti i nakon donošenja Ustava Federacije BiH (30. ožujka 1994)
14. kolovoza 1996., ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene su na Vladu Federacije BiH  ( dogovorene i raspoređene pozicije vlasti)
Kristalno jasno kako Herceg Bosna živi u u Federaciji a  Predsjednik Federacije je vrhovni zapovjednik HRHB.
Jedino je upitno i nejasno  zašto legalni i legitimni predstavnici koji rukovode u institucijama vlasti nisu dionici organiziranja spomen dana sjećanja na povjesni događaj.
Ako je RS samostalan projekt, jednako je Republika Herceg Bosna projekt koji živi u Federaciji kroz konzumiranje pozicija hrvatskog naroda.
Marinko Čavara potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o pravima razvojačenih branitelja – Jabuka.tv
Slijedom istog predsjednik Federacije je  po Ustavu i predsjednik zajedničkog dogovorenog federalnog projekta Hrvata i Bošnjaka.
Treba se pripremiti za obilježavanja 30 te obljetnice utemeljenja HRHB koja slijedi nakon izborne 2022 godine.
Iznimno važno je pozvati sve zastupnike sadašnjeg saziva u “projektu” Federacija BiH i sve zastupnike Zastupničkog doma HRHB koji su utemeljili HRHB te sve ministre iz Vlade HR Herceg Bosne, zatim sve ratne zapovjednike  tog vremena uz obvezno obraćanje zamjenika Predsjednika HRHB brigadira Jadrana Topića.
Dan utemeljenja HRHB se obilježava na dan utemeljenja  i taj dan je državni praznik jer HRHB  živi u temeljima Federacije BiH, i po važećim zakonima 28.8. je federalni praznik.

 

 

Naravno, puna potpora Udruzi HZHB kao krovnoj znanstvenoj ustanovi i pozdravljamo ideju  o promociji filma “Zidane” Pohvale stručnom i inovativnom Predsjedniku Glavnog vijeća.
Bjelodano je kako imamo mnogo nadarenih, pametnih a neangažiranih mladih  Hrvata i Hrvatica, pa bi sveta dužnost bila svakom dobronamjernom prvaku njegovati istinu  o domovinskoj povjesti uz redovito i svehrvatsko obilježavanje važnih spomen datuma koje bi trebalo uključivati i sudjelovanje  organizatora otpora, prvih dragovoljaca i ratnih zapovjednika.
Obveza svakog naraštaja je javno, ponosno  i u svehrvatskom  zajedništvu  obilježiti  sveta povjesna događanja u što treba uključivati mlade naraštaje  za buduća vremena.
Koliko smo daleko od  takvog sustava obilježavanja pokazuju odgovori na nekoliko pitanja:
1. koliko je nazočilo zastupnika povjesnoj Skupštini kad je utemeljena HRHB 28.8.1993 godine?
2. koliko je istih dobilo pozivnicu za obilježavanje 28 obljetnice?
3. koliko aktualnih zastupnika je nazočilo obilježavanju 28 obljetnice  u Mostaru i Grudama  27.8.2021 godine?
4. koliko zastupnika  (bivših i sadašnjih) će nazočiti u Kosači 30.8. na promociji filma “Zidine”?
Zadovoljstvo bi bilo vidjeti punu Kosaču
Očekujemo od mladih talentiranih istraživača da objave analizu organiziranja i obilježavanja spomen dana utemeljenja Hrvatske republike Herceg Bosne koja je svoj život utkala u Federaciju Bosne i Hercegovine i tako živi od 1996 godine i daje život Bosni i Hercegovini kao jedan od tri  utemeljitelja.
Kako je naredna 2022 godina izborna i  institucije će dati odgovore na postavljene upite. Važno je  dostojanstveno  obilježiti 30 tu obljetnicu utemeljenja Hrvatske republike Herceg Bosne kao mehanizma zaštite i opstojnosti Hrvata u BiH te njihovog udjela u opstojnosti Bosne i Hercegovine kao zajednice tri naroda u dva entiteta (republika  i federacija)
Jasno da organiziranje 30 te obljetnice HRHB  treba biti na državnoj razini institucija  hrvatskog naroda u BiH
Autor;Objave Mladen LJubić-Vajta@