Home Europa Znanstvenik Igor Štagljar sinoć je na HTV-u zvučio uvjerljivo: “Lijek protiv raka...

Znanstvenik Igor Štagljar sinoć je na HTV-u zvučio uvjerljivo: “Lijek protiv raka pluća je spreman”

1343
0

Znanstvenik Igor Štagljar sinoć je na HTV-u zvučio uvjerljivo: “Lijek protiv raka pluća je spreman”

SIJEČANJ

U HTV-ovoj emisiji U svom filmu kod Tončice Čeljuske gostovao je molekularni biolog Igor Štagljar, znanstvenik  koji posljednjih godina najavljuje lijek za rak pluća.


Igor Štagljar (rođen 1966. u Zagrebu ) je hrvatski znanstvenik i izumitelj, profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu. Od 2014. dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Profesor koji posljednjih godina najavljuje lijek za rak pluća tijekom ovog intervjua bio je vrlo samouvjeren: izjavio je kako je lijek spreman za uporabu te kako će se početi primjenjivati i u Hrvatskoj.

Njegov tim znanstvenika surađuje s KBC-om Jordanovac i, kako je kazao, vrlo brzo će početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj.

Put do ovakvog otkrića obično traje osam do deset godina, a ovaj tim na konkretnom slučaju radio je pet godina.

“Primijenili smo novu tehnologiju koju smo razvili prije tri, četiri godine i s kojom sada možemo proučavati 500-tinjak različitih ljudskih bolesti. Ta tehnologija je na neki način svjetsko čudo, koje će uskoro biti primjenjivano ne samo za pronalaženje lijeka protiv raka pluća, već u mom laboratoriju proučavamo i lijekove protiv karcinoma gušterače, prostate i karcinoma dojke”, dodao je.

“Uvijek moramo biti spremni imati bataljun novih lijekova koje ćemo moći proizvesti nakon što su mutacije otkrivene kod pacijenata. Bit istraživanja tumora jest da ih u sljedećih 20-30 godina možemo tretirati kao kronične bolesti”, smatra.

Dodao je kako geni imaju mali utjecaj na karcinome, samo 9 posto. “Ostalih 91 posto dolazi iz okoline. Četrdeset posto svih karcinoma možemo sami spriječiti tako da pazimo što jedemo i pijemo, da se ne izlažemo infekcijama virusa i bakterija te da ne pušimo”.

Štagljar je dobitnik Inovacijskog Oscara za tehnologiju. Riječ je o nagradi koju dodjeluju kanadska Vlada za inovacije koje imaju potencijal promijeniti kvalitetu života. Osvojio ju je 2015., upravo za MaMTH tehnologiju pomoću koje je otkrio novi biomarker za rak pluća.

Ako ste proustili emisiju sa Štagljarom, pogledajte je, nećete požaliti. Dapače, bit će vam drago.

 

Previous articleKAO JAJE JAJETU KAKO JE OVO MOGUĆE?!
Next articleVlasnik Brodosplita postao otac po deveti put!