Home Ostalo BRADARA ŽESTOKO O SIP-U: Prijave za dopisno glasovanje ovise od sarajevskih poštara

BRADARA ŽESTOKO O SIP-U: Prijave za dopisno glasovanje ovise od sarajevskih poštara

521
0
SHARE

Na sjedici Doma naroda Parlamenta BiH izaslanici su  između ostaloga raspravljali i o Središnjem izbornom povjerenstvu odnosno njihovom izvješću koje na koncu nije usvojeno. Brojne kritike su upućene i o aktualnom izbornom procesu glede lokalnih izbora, samom nelegalnom izboru članova a predsjednica Kluba hrvatskih izaslanika Lidija Bradara uputila je i konkretna pitanja predstavniku SIP-a.

Kako je kazala, ovo tijelo bi trebalo imati dignitet a njegovi članovi sukladno Izbornom zakonu, biti pravni stručnjaci s iskustvom u provedbi izbora. Također, moraju biti lišeni svih stranačkih prefiksa i na koncu, ulijevati građanima povjerenje, prenosi Artinfo.

“Umjesto da izbori budu praznik demokracije, kako često čujemo, s ogromnim prethodnim iskustvom u sudjelovanju i vođenju kampanja, a s obzirom kako je ovaj proces oko lokalnih izbora počeo i kako protječe, odgovorno tvrdim da zaista ne znam u što će se ovo sve pretvoriti. Transparentnost koju ova institucija trenutno forsira, u vidu izravnog prijenosa sjednica itd., naravno podržavam, ali problem imam s odlukama koje se navodno donose na tim sjednica jer ne pamtim da se u vrijeme trajanja izbornog procesa, dakle od raspisivanja izbora, toliko odluka promijenilo, što je trenutno slučaj” kazala je Bradara te dodala da se pravila i odluke donose i mijenjaju na dnevnoj bazi.

Posebno se osvrnula na dopisno glasanje kazavši kako SIP iz sebi znanih razloga i žive proglašava mrtvima, odbacuje masovno prijave, tako da postoje razni slučajevi i interpretacije ovog cijelog procesa te da se u javnosti ističe samo slika da stranke masovno zloupotrebljavaju proces dok se ignoriraju brojni primjeri grešaka od strane SIP-a u slučajevima kada su osobe koje žive vani i žele iskoristiti svoje Ustavom zajamčeno pravo, oštećene.

Predstavnicima Središnjeg izbornog povjerenstva je uputila tri pitanja i to prvo vezano za navodnu odluku o 1. rujnu kao roku dokad su fizički prijave morale stići u Sarajevu umjesto da se rok odnosi na datum slanja, kazavši kako osobe iz inozemstva odnosno njihove prijave očito ovise od pošte ili poštara u Sarajevu.

Drugo pitanje odnosilo se na validnost adresa poput slučaja studenata koji su privremeno vani gdje će biti i u vrijeme izbora a čije su prijave odbacivane dok je treće pitanje vezano za jednonacionalne biračke odbore.

“Birački odbori moraju održavati nacionalnu strukturu birača, barem donekle a sada imamo primjer da na biračkom popisu imate 65 posto jednog naroda a birački odbor u potpunosti čine pripadnici drugog naroda. Dolazim iz mješovite sredine u kojoj se dosad uvijek mogao osigurati transparentan proces, ono što me brine sada su jednonacionalni birački odbori, kakvi nikad nisu bili kao i atmosfera koja se stvara. Svi pričamo kako nam ljudi odlaze a onda volju onih koji se žele registrirati nazivamo prijevarama i krađama dodala je Bradara kazavši kako ne vjeruje da se na ovaj način može razvijati povjerenje u sustav i osigurati ispravan izborni proces.